Blog

Wordt uw haarwerk vergoed? Doe de zorgverzekeringscheck!

Heeft u een passend verzekeringspakket? En heeft u wel eens gecontroleerd of u in aanmerking komt voor vergoeding voor een haarwerk of -behandeling? Zijn er zaken veranderd rondom de zorgpremie en welke verzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering? Wij zetten het voor u op een rijtje in onderstaand overzicht.

Gecertificeerd

Bij Haarinstituut Nederland kunt u terecht voor zowel maathaarwerken als confectie. Een medische indicatie van een specialist is een vereiste. Voor alle paramedische haarbehandelingen en maathaarwerken zijn wij gecertificeerd. De verdere declaratie van de zorgkosten bij uw zorgverzekeraar doen wij graag voor u.

Veranderingen in zorgpremie

In 2021 is de basisvergoeding voor een haarwerk of pruik € 452,-. Ieder jaar zal de hoogte van deze vergoeding opnieuw worden vastgesteld. Het verplicht eigen risico blijft hetzelfde met €385,-. De kosten voor een pruik of haarwerk vallen dus ook onder het eigen risico.

Basisvergoeding

Ook in 2021 heeft u recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Het gaat hierbij om langdurige kaalheid (geheel of gedeeltelijk) van het hoofd als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval door een chemokuur of alopecia. Wanneer er sprake is van een erfelijke vorm van kaalheid, zoals alopecia androgenetica, wordt dit bij vrouwen ook vergoed. Reguliere kaalheid bij mannen valt helaas niet onder de vergoeding.

Gecontracteerd bij zorgverzekeraar

De premies en hoogte van vergoedingen kunnen per verzekeraar verschillen. Wij checken altijd van tevoren of we aangesloten zijn bij uw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen is dit zo. Staan we onder contract, dan worden kosten bij aanschaf voor minimaal €452,- vergoedt. Aan de hand van uw verzekeringspakket kunt u wellicht ook gebruik maken van een aanvullende vergoeding. Dit kunnen wij voor u nakijken.

Aanvullend verzekeren

Een aantal zorgverzekeraars biedt vanuit de aanvullende verzekering helaas geen vergoeding meer voor haarprotheses. Het loont om u hiervan bewust te zijn en dit bij uw (beoogde) zorgverzekeraar te checken, want een aanvullende vergoeding kan zeker van waarde zijn.

Aftrekbare kosten

Goed om te weten is dat de vergoeding alleen geldt voor het haarwerk zelf, niet voor het onderhoud van het haarwerk. De kosten voor een haarprothese worden soms apart vergoed, of vallen onder een vast budget voor medische hulpmiddelen. Bij veel zorgverzekeraars kan deze vergoeding ook gebruikt worden voor een andere vorm van hoofdbedekking, zoals een sjaaltje of muts. Kosten die u zelf betaalt en niet worden gedekt komen soms in aanmerking als aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit valt onder het gedeelte hulpmiddelen en behandelingen bij ziekte.

Verzekeringscheck

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag bij het doen van een verzekeringscheck. Voor vragen over uw polisvoorwaarden kunt u ook altijd bij uw zorgverzekeraar terecht. Of raadpleeg de online zorgwijzer om zorgverzekeringen te vergelijken.

Deel dit artikel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
Gerelateerde blogs