Veelgestelde vragen

Home - Haarinstituut Nederland - Specialist in haarwerken
Wij helpen u op weg

Ik wil graag nog wat meer informatie

Wij begrijpen maar al te goed dat het een hele stap is om een haarwerkspecialist te bezoeken. En, dat u wellicht veel vragen heeft. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Haaruitval

Gemiddeld verliest men iets meer dan 100 haren per dag. Wanneer u merkt dat dit meer (wordt) en het langer aanhoudt dan 6 weken aaneengesloten, dan is het mogelijk geen natuurlijke haaruitval meer. Neem in dit geval contact op met uw huisarts of een medisch specialist.

Haaruitval kan veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer viel het u voor het voor het eerst op? Zijn er veranderingen in het voedingspatroon, is er sprake van veel stress of gebruikt u medicatie? 

Bij haaruitval langer dan 6 aaneengesloten weken, adviseren wij om in gesprek te gaan met een arts of medisch specialist. Vanuit de diagnose die volgt, kan een passend behandelplan worden opgesteld. Dit kan een haarwerk zijn, maar mogelijk ook een speciale behandelkuur voor hoofdhuid & haar met specifieke producten. Neem hiervoor contact met ons op. We helpen u graag. 

Haarwerken en haarstukken

Haarwerken kunnen bestaan uit echt haar (human hair), synthetisch haar of een combinatie hiervan. Het verschil tussen natuurlijk en synthetisch haar is dat het anders voelt, anders valt en elk een andere verzorging nodig heeft.

Een synthetische vezel bootst het natuurlijke haar na, met enkele verschillen. Zo bevat een haar van een synthetische vezel niet de natuurlijke haarschubben van echt haar. Het voordeel van synthetisch haar is dat het in model blijft zitten. Er hoeft dus vrijwel niet gestyled te worden aan het haarwerk.

Gaat u voor een natuurlijke look, dan heeft u de keuze uit Europese en Oosterse haarsoorten. De valling en stijl van echt haar zal heel natuurlijk samenvallen met het eigen haar. U kunt het dragen, stylen en verzorgen zoals u ook met uw eigen haar zou doen. Elk type haar heeft weer eigen kenmerken, wat het onderscheidt van de ander. Een haarwerk wordt geheel op maat gemaakt en gaat een tot twee jaar mee, afhankelijk van omgevingsfactoren. Daarnaast wordt een behandeling elke 6-8 weken aanbevolen.

Er zijn verschillende typen haarwerken, welke ook kunnen verschillen in prijs. Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het haarwerk, type haar en lengte, de bevestigingsmethode (los of permanent), knoopdichtheid en kleur.

Een confectiepruik, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een synthetische vezel zal lager in aanschaf zijn dan een haarwerk wat op maat wordt gemaakt en waarbij gebruik word gemaakt van natuurlijk, echt haar (human hair).

Omdat iedere situatie en wens anders is en omdat we vele mogelijkheden hebben precies aan de wens te kunnen voldoen, kunnen we geen gekaderde prijzen geven. Een schatting kan wel. Een haarwerk op maat, van human hair begint bij ongeveer €2500,-.

Een confectiepruik met een synthetische vezel, begint bij ongeveer €1500,-.

Wij waarborgen een hoge mate van kwaliteit. Wij werken dan ook enkel samen met leveranciers die aan onze strenge eisen kunnen voldoen. Zo garanderen wij een haarwerk, wat precies bij u en uw wensen zal passen.

Dit verschil in benoeming zit vooral in de grootte en het gebruik. Een haarstuk gebruikt men vaak voor een gedeelte van het hoofd, een inzet- of kruinstukje. De bevestigingsmethode is semipermanent, bijvoorbeeld met kammetjes. Het wordt ook wel een gedeeltelijke prothese genoemd.

Een haarwerk is over het algemeen genomen groter. Ook is de bevestigingsmethode vaker anders (permanent). Men heeft het dan ook wel over een volledige prothese.

Zowel een haarstuk als een haarwerk kunnen volledig op maat worden gemaakt. Benieuwd hoe dit aanmeten gaat? Hier lees je er meer over.

Een haarwerk wordt geheel op maat gemaakt. Na een tot twee jaar gaat men het natuurlijke slijtageproces zien. Hoe lang het haarwerk in mooie staat blijft is afhankelijk van omgevingsfactoren, lifestyle en verzorging van het haarwerk. Daarnaast wordt een behandeling elke 6-8 weken aanbevolen.

Confectiehaarwerk

Als u kiest voor confectie, stellen we de kleur, bevestigingsmethode, model en type haar vast. Een globale prijsstelling kan worden aangegeven. Dan wordt er een zogeheten zichtzending gebracht, waarbij wij samen met u vaststellen welke hiervan het beste overeenkomt. De levertijd hiervoor is relatief kort, 1-2 weken.

Maathaarwerk

Besluit u voor een maathaarwerk te gaan, dan maken wij een volgende afspraak voor het opmeten van de hoofdvorm en het maken van de mal. Dan kijken wij ook naar type haar, welke kleur, de valling, dichtheid, haarknooprichting, montuur en bevestigingsmethodes. De prijsstelling wordt aangegeven. De levertijd voor een maathaarwerk is ongeveer 10 tot 12 weken.

Vergoedingen/zorgverzekering

Voor haarwerken en pruiken met een medische verklaring geldt een basisvergoeding in 2024 van maximaal €465,-. Indien u aanvullend verzekerd bent, kan de vergoeding hoger zijn. 

De medische verklaring of noodzakelijkheidsverklaring is een brief van de huisarts of specialist waarin aangegeven is wat de medische oorzaak is van het haarverlies. Deze verklaring is bijna altijd nodig.

Voor mannen geldt over het algemeen dat ‘mannelijke kaalheid’ (Alopecia androgenetica), dus bijvoorbeeld een terugtrekkende haargrens, grotere inhammen of kaalheid op het achterhoofd, onvoldoende is voor vergoeding door een zorgverzekering. Bij een andere diagnose, bijvoorbeeld een haarziekte, kaalheid door littekens of bijvoorbeeld chemotherapie, is de kans op vergoeding groter.

Jaarlijks veranderen de polisvoorwaarden, dus het belangrijk uw basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering goed te checken. Op de website  van Zorgwijzer (wijzigingen voorbehouden) vindt u meer informatie. Zoek verder op vergoeding, pruiken. 

Haarinstituut Nederland is een gecertificeerd zorgverlener. Indien u bij ons een haarwerk laat aanmeten, nemen wij ook het administratieve proces van de declaratie bij uw zorgverzekeraar op ons. U hoeft hier verder niets voor te doen.

Wist u dat bepaalde ziektekosten, die u zelf betaalt, soms in aanmerking komen als aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting? Denk hierbij aan de aanschaf van het haarwerk, de gemaakte reiskosten en de gemaakte kosten voor de behandelingen en verzorging van het haarwerk bij ons. Kijk voor meer informatie op de website van Zorgwijzer of de Belastingdienst, en vraag het eens na bij uw belastingadviseur. 

Wij wijzen u er wel op dat voor ieder deze situatie kan verschillen. Laat u dus goed voorlichten. 

Praktische informatie

De best gelegen parkeeroptie is parkeergarage Gooische Brink. Deze ligt op ongeveer 3 minuten loopafstand van onze locatie.

Wij werken uitsluitend op afspraak. U kunt een afspraak maken middels ons contactformulier. Deze vind u hier. Direct bellen kan uiteraard ook, dan vinden we altijd een plek in onze agenda voor u. Wij heten u van harte welkom in onze salon.

Klachtenprocedure

Ondanks onze inspanningen kan het gebeuren dat u over bepaalde zaken niet tevreden bent. Het uiten van uw mening is voor ons van
groot belang. Daarom voor u en ons deze klachtenprocedure.

Indien u niet tevreden bent met de geboden oplossing heeft zowel u als uw leverancier de mogelijkheid om gebruik te maken van de klachtenregeling bij Haarwerk Specialist Brancheorganisatie Nederland.

Maatregelen rondom Covid-19

Desinfectie?
Ja, bij de deur vragen wij u de handen te desinfecteren. Wij gebruiken desinfecterende spray die verzachtend is, zodat de handen niet uitdrogen.

Naleving hygiëneprotocol?
Ja, Haarinstituut Nederland houdt zich (ook als zorgverlener) aan de richtlijnen aangegeven door de haarwerkspecialisten brancheorganisatie en het RIVM. De aparte salonkamers worden na ieder bezoek gereinigd, gedesinfecteerd en gelucht. 

Gezondheidscheck?
Ja, bij klachten vooraf vragen wij u om de afspraak te verzetten.

Controle QR Code?
Nee.

Mondkapje?
Nee, dit is niet verplicht. U staat hier vrij in. Onze medewerkers dragen in de salon wel een gezichtsmasker.

Luchtfiltersysteem?
Ja. In iedere ruimte staat een luchtreinigingsapparaat, beschikkend over een hepa filter (High Efficiency Particulate Air). Dit zijn filters met een grote capaciteit om kleine deeltjes te filteren.  Deze kunnen bestaan uit allergenen, virussen, bacteriën, chemische samenstellingen, stof, etc.

Plan een rondleiding

Wilt u graag een kijkje komen nemen in onze salon, dat kan! Wij leiden u graag rond.