Alopecia - Haaruitval

Alopecia - Haarinstituut Nederland
Alopecia androgenetica

Natuurlijk proces van het lichaam

Alopecia androgenetica, ook wel erfelijke haaruitval genoemd, is een vorm van haarverlies die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Het is geen haarziekte, maar eigenlijk een natuurlijk proces van het lichaam dat onder meer wordt beïnvloed door ras, geslacht, leeftijd, erfelijkheid en hormonen. Wanneer deze vorm van kaalheid in uw familie voorkomt, dan heeft u een sterk verhoogde kans om zelf ook Alopecia androgenetica te ontwikkelen. Deze aandoening staat ook wel bekend als mannelijke kaalheid.

Alopecia areata

Alopecia areata, ook wel pleksgewijze haaruitval (kaalheid) genoemd, is een vorm van haarverlies die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Dit is een goedaardige ziekte van de haarwortels die zorgt voor ronde en / of ovale kale plekken op voornamelijk hoofdhuid. Circa 0,05 tot 0,1 procent van de mannen en vrouwen krijgt meestal al voor het veertigste levensjaar te maken van één van de drie vormen Alopecia areata. In de meeste gevallen herstelt de haargroei spontaan binnen enkele maanden tot jaren. 

Alopecia diffusa

Alopecia diffusa, ook wel telogeen effluvium genoemd, is een vorm van tijdelijk haarverlies die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Bij deze aandoening valt het haar uit voornamelijk door geneesmiddelengebruik bij kanker, een slecht werkende schildklier of tijdens een zwangerschap. Het gevolg van Alopecia diffusa is een sterke vermindering van het haarvolume verspreid over de gehele hoofdhuid. Wanneer de oorzaak van de overmatige haaruitval wordt weggenomen (andere dosering van medicijnen of aanpassing levensstijl), zal de haargroei zich veelal herstellen. (zie ook tijdelijke haaruitval)

Alopecia totalis

Alopecia totalis, ook wel volledige haaruitval (kaalheid) genoemd, is een vergevorderde vorm die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Alopecia totalis is een goedaardige ziekte van de haarwortels die resulteert in volledige kaalheid op de hoofdhuid. Daarnaast kan deze aandoening de wimpers en wenkbrauwen aantasten. Er zijn nog geen succesvolle behandelingen bekend.

Alopecia traumatica

Dit is een vorm van haarverlies die veelal het ongewilde gevolg is van externe factoren, zoals het ontkrullen van het haar, een permanent, het veelvuldige verven van het haar of het te strak afbinden van het haar. Het is eenvoudig te herkennen door de grote hoeveelheid van gebroken haarpunten in het kapsel. Hoewel Alopecia traumatica niet teruggedraaid kan worden, kan wel de oorzaak worden weggenomen. Het stadium van Alopecia traumatica waarin het haar zich bevindt, bepaalt daarbij in hoeverre de haargroei (blijvend) is verstoord.

Herkenbare klachten?

Wij bieden oplossingen voor elk type haarprobleem

Haarproblemen – in welke vorm dan ook – kan iedereen overkomen. Genetisch bepaald, door een ziekte of door een situatie met stress. Haarinstituut Nederland biedt oplossingen voor elk soort probleem. Door middel van een intake gesprek luisteren we naar uw verhaal en kijken we naar de best passende oplossing. Dit kan een behandeling zijn of een haarwerk op maat. 

Haarverlies door ziekte - Haarinstituut Nederland

Nu, na een aantal jaar kijk ik terug met grote dankbaarheid en ben ik blij deze stap te hebben gezet. Ik sta veel gelukkiger in het leven, heb zoveel meer zelfvertrouwen, zie er jonger uit en…….. mijn omgeving bewonderd mijn haar zonder te zien dat ik een haarwerk heb. 

Anoniem