Haaruitval door ziekte

Haarverlies door ziekte - Haarinstituut Nederland
Een tijdelijke vorm van haarverlies

Bijkomstige haaruitval bij mannen en vrouwen

Haaruitval door ziektes kan ontstaan door een bepaalde ziekte, hormoonbehandeling, chemokuur of door het gebruik van zware medicijnen, waardoor het lichaam zware klappen krijgt te verduren om te herstellen. Deze factoren resulteren in veel situaties in haaruitval. Vaak betreft het een tijdelijke vorm van haarverlies die te overbruggen is met een haarwerk of pruik.

Haaruitval door chemotherapie

Haaruitval als gevolg van een chemokuur komt vaak voor. Een chemokuur kan extreem haarverlies tot volledige kaalheid tot gevolg hebben. Dit is een zeer vervelende bijwerking. Haaruitval door een chemokuur kan zich voordoen als steeds dunner wordend haar of grote plukken haar die uitvallen. Vaak begint het haaruitval om en nabij de derde week van de eerste chemobehandeling. Na de chemokuur kan het enkele weken of zelfs maanden duren voordat het haar weer enigszins aangroeit.

Indien u weet dat u meerdere chemokuren moet ondergaan, dan kunt u zich hierop voorbereiden. Zo zou u een kort model kunnen laten knippen, een mooie sjaal of hoed uitzoeken om uw hoofdhuid te bedekken of alvast een haarwerk of pruik uitzoeken. Haaruitval als gevolg van een chemokuur is voor vrouwen vaak een moeilijk proces, maar het is gelukkig een tijdelijke bijwerking.

Indien u haaruitval door een ziekte heeft, dan kunt u een consult Haarinstituut Nederland aanvragen. We kunnen indien wenselijk een haarwerk op maat of passend haarstuk aanmeten, zodat u zich je weer zelfverzekerd over uw haar voelt.

Haaruitval door medicijnen

Indien u korte of lange tijd (zware) medicijnen moet gebruiken, kan het zijn dat er tijdelijk meer haarverlies optreedt. Vaak zijn dit medicijnen die worden verstrekt voor depressie, hartproblemen of hoge bloeddruk. Haaruitval door medicijnen komt doordat bepaalde medicijnen op de normale haarcyclus inwerken. De groeifase wordt hierbij voortijdig beëindigd en de rustfase wordt gestimuleerd. Hierbij treedt dan ook sneller haarverlies op. Haarverlies door medicijnen ontstaat meestal een paar weken na de medicijninname. Afhankelijk van het soort medicijn, de dosering en de gevoeligheid van de persoon, kan de haaruitval door medicijngebruik gering tot zeer ernstig zijn.

Herkenbare klachten?

Wij bieden oplossingen voor elk type haarprobleem

Haarproblemen – in welke vorm dan ook – kan iedereen overkomen. Genetisch bepaald, door een ziekte of door een situatie met stress. Haarinstituut Nederland biedt oplossingen voor elk soort probleem. Doormiddel van een intake gesprek luisteren we naar uw verhaal en kijken we naar de best passende oplossing. Dit kan een behandeling zijn of een haarwerk op maat. 

Ik kreeg als gevolg van BDD en langdurige stress last van haarproblemen. Haarinstituut Nederland heeft me aangeraden om een behandelkuur te ondergaan om de haargroei te stimuleren. 

De kwaliteit en volume van mijn haar is enorm vooruit gegaan en ik voel me nu een stuk beter over mijn haar.

Eline