Tijdelijke haaruitval

Home - Haarinstituut Nederland - Specialist in haarwerken
de oorzaak is meestal gemakkelijk te achterhalen

Als uw haar ineens uitvalt

Bij tijdelijke haaruitval is meestal gemakkelijk de oorzaak te achterhalen. Het kan ontstaan na bijvoorbeeld een operatie, ongelukken, ziekte, veranderingen in de anticonceptie (hormonen), medische bijwerkingen, bevalling, crashdiëten en psychologische stress. Telogeen effluvium kan een gevolg hiervan zijn.

Haarverlies ten gevolge van Covid-19

Wij zien steeds vaker dat in de nasleep van Covid-19, haarverlies kan ontstaan. Het lichaam moet herstellen en hierbij heeft het haar en de hoofdhuid vaak niet de kracht en vitaliteit die het eerder had. Dit kan haaruitval tot gevolg kan hebben. Ook de aanhoudende stress omtrent Covid-19 kan een direct effect hebben.

Alopecia areata kan een gevolg zijn. Dit is een vorm van pleksgewijze kaalheid die ook wel eens gekoppeld word aan een verstoorde schildklierfunctie of vitiligo. Ook kan Alopecia diffusa; ofwel Telogeen effluvium ontstaan. In de meeste gevallen uit dit zich in acute haaruitval, doordat de groeicyclus van het haar door ziekte en/of stress, ernstig verstoord wordt. 

In sommige gevallen treden de klachten niet direct op, maar na enkele maanden. Als de veroorzakende factor weg genomen wordt, is het haarverlies meestal tijdelijk. Echter is het ook mogelijk dat het haarverlies permanent zal zijn.

Allergieën en voeding

Aan vormen van allergie zoals eczeem en astma ligt vaak een stoornis in het afweersysteem ten grondslag. In sommige gevallen treedt er dan ook pleksgewijze kaalheid op (Alopecia areata). Soms kan de medicatie bij deze allergieën de gezondheid van het haar en de hoofdhuid aantasten.

Bij een verandering in het voedingspatroon, bijvoorbeeld door extreem gewichtsverlies of het volgen van een specifiek dieet, kan er haarverlies optreden. Dit wordt tegenwoordig vaker gelinkt aan een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon kan een goed effect hebben op het herstelproces naar een gezonde cyclus van het haar.

Haaruitval door stress

Uw haar is een weerspiegeling van uw gezondheid. Haaruitval wordt daarbij beïnvloed door de leeftijd, erfelijkheid en hormoonhuishouding.
Haaruitval heeft diverse oorzaken, waarvan slechte eetgewoonten, gebrek aan mineralen medicijngebruik, stress, en erfelijke stoornissen de belangrijkste zijn.

Enkele voorkomende oorzaken van haaruitval en factoren die de staat van het haar nadelig kunnen beïnvloeden:

  • Zware en langdurige stress
  • Ondervoeding of ongezond eten
  • Medicijngebruik
  • Te streng diëten
  • Verstoorde schildklierfunctie
  • Verminderde bloedcirculatie van de hoofdhuid
  • Grote hormoonschommelingen


Meer dan een miljoen Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van haaruitval.

Haarverlies of haaruitval kan op iedere leeftijd voorkomen, het is tijdelijk of blijvend. Het hoofdhaar groeit niet meer zoals we wensen, of de hoofdhuid gaat kale plekken vertonen. Bij sommigen is het erfelijk, bij anderen kan stress een belangrijke rol spelen. Ook bijwerkingen van een medicatie of behandeling kunnen een oorzaak zijn. Daarnaast kunnen vrouwen die pas bevallen zijn last hebben van een tijdelijke vorm van haaruitval.

Haarinstituut Nederland staat mensen met haaruitval en uitdunnend haar al meer dan 25 jaar terzijde door het geven van persoonlijk en deskundig advies; op maat.

Herkenbare klachten?

Wij bieden oplossingen voor elk type haarprobleem

Haarproblemen – in welke vorm dan ook – kan iedereen overkomen. Genetisch bepaald, door een ziekte of door een situatie met stress. Haarinstituut Nederland biedt oplossingen voor elk soort probleem. Doormiddel van een intake gesprek luisteren we naar uw verhaal en kijken we naar de best passende oplossing. Dit kan een behandeling zijn of een haarwerk op maat. 

Blog - Welke verschillende soorten haarwerken en haarstukken zijn er - Haarinstituut Nederland

Een paar jaar geleden was ik betrokken bij een heftig auto-ongeluk. Sindsdien heb ik blijvende kale plekken en vallen de littekens extra op. 

Ik heb alleen maar lof voor de mensen die bij Haarinstituut Nederland werken. Ongelofelijk hoe ze al mijn verwachtingen keer op keer weten te overtreffen.

Anoniem