Trichotillomanie

Home - Haarinstituut Nederland - Specialist in haarwerken
Trichotillomanie kan zichtbare en blijvende kale plekken tot gevolg hebben

Wat is Trichotillomanie?

Trichotillomanie is een onbedwingbare impulsieve stoornis waarbij haren op bepaalde plekken van lichaam of gezicht uitgetrokken worden. Vaak betreft het hier het hoofdhaar, maar ook wenkbrauwen, wimpers, snorhaar of haren op benen en armen moeten het ontgelden. Trichotillomanie kan zichtbare en blijvende kale plekken tot gevolg hebben.

Trichotillomanie bij mannen en vrouwen

Indien trichotillomanie heeft geleid tot kale plekken op het hoofd die te vergelijken zijn met Alopecia areata, of zeer dun geworden hoofdhaar, is het belangrijk dat hulp wordt geboden, zodat de gevolgen van Trichotillomanie binnen de perken blijven. Vaak zijn de personen die hieraan lijden, erg onzeker, speelt er veel schaamtegevoel mee en willen ze hun stoornis het liefst voor iedereen verborgen houden.

Hoe ontstaat trichotillomanie?

Vaak begint trichotillomanie met het veelvuldig aanraken en strelen van het haar, spelen met lokken, en ronddraaien. Als gevolg van hoge spanning of psychische toestanden kan het strelen en spelen overgaan in haren uittrekken. Iemand verliest de controle om het te stoppen en zal steeds vaker dwangmatig haren uittrekken. Trichotillomanie komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. In de meeste gevallen zijn het vrouwen.

Behandelen van trichotillomanie – uittrekken van het haar

Haarinstituut Nederland adviseert u om uw probleem eerst met uw huisarts te bespreken waarna u mogelijk wordt doorverwijzen naar de beste behandeltherapie. Daarnaast kunnen wij een oplossing bieden om de kale plekken te bedekken met een haarwerk op maat of haarstuk, waarbij wij u graag adviseren over de methode die bij u past.

Herkenbare klachten?

Wij bieden oplossingen voor elk type haarprobleem

Haarproblemen – in welke vorm dan ook – kan iedereen overkomen. Genetisch bepaald, door een ziekte of door een situatie met stress. Haarinstituut Nederland bied oplossingen voor elk soort probleem. Doormiddel van een intake gesprek luisteren we naar uw verhaal en kijken we naar de best passende oplossing. Dit kan een behandeling zijn of een haarwerk op maat. 

In de overgang dunde mijn haar in een rap tempo uit. Ik vond steeds vaker grote plukken haar op mijn kussen. Van de arts kreeg ik de diagnose alopecia areata en hij adviseerde me om een haarkliniek te bezoeken. 

Zodra ik het haarwerk paste, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik heb weer het gevoel dat ik mezelf kan zijn. Niet alleen heb ik mijn haar terug, maar ook mijn zelfvertrouwen én vrouwelijkheid.

Anoniem