Blog

Haaruitval bij mannen; oorzaken en oplossingen

Haaruitval bij mannen is een welbekend fenomeen. Desondanks kan het voor grote onzekerheid zorgen, zeker bij jongere mannen. Daarom gaan we in dit artikel wat dieper in op haaruitval bij mannen. Hoe ontstaat het, hoe komt het dat mannen er meer last van hebben dan vrouwen én wat kunt u ertegen doen?

Soorten haaruitval

Bij haaruitval is een aantal soorten te onderscheiden. De meest bekende en veelvoorkomende soort is alopecia androgenetica. Je kunt het herkennen doordat het vaak eenzelfde patroon volgt. Eerst begint de haarlijn zich terug te trekken, vervolgens vertonen er zich kale plekken aan de zijkanten en daarna volgt de kruin. Wanneer er sprake is van ‘willekeurig’ haaruitval, kan het een andere oorzaak hebben, zoals stress of bepaald medicijngebruik. Vaak is er dan sprake van tijdelijk haarverlies dat weer terug groeit nadat de oorzaak van het probleem verholpen is.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica komt voor bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen hebben er doorgaans vaker last van. Erfelijkheid speelt hierbij een grote rol. Als kaalheid in de familie voorkomt, is er een grotere kans om kaal te worden. Dit heeft te maken met een overgevoeligheid van de haarzakjes voor mannelijke hormonen, met name testosteron. Hierdoor verdwijnen de haarzakjes en ontstaan er blijvende kale plekken, die steeds groter worden. Eerst zullen er nog dunne, korte haartjes groeien op de plekken die kaal worden, totdat er geleidelijk geen nieuwe haren meer groeien. Het kan tussen de 5 en 10 jaar duren voordat er volledige kaalheid, maar dit verschilt per persoon.

Oplossingen

Zeker op jonge leeftijd kan haaruitval voor psychische klachten zorgen, zoals onzekerheid, stress of een laag zelfvertrouwen. Bij beginnende kaalheid zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Zo zijn er vaak goede resultaten te bereiken met haarproducten en haarkuren. Wanneer het haarverlies verder gevorderd is, kan een haarstukje of haarwerk uitkomst bieden om het haar er voller uit te laten zien. Er is keuze uit haarstukken van echt haar, synthetisch haar of een combinatie van beide. Daarnaast kan een haarstuk op maat gemaakt worden, zodat het perfect tussen het eigen haar valt. Dit lijkt heel natuurlijk en is niet van echt te onderscheiden.

Over Haarinstituut Nederland

Heeft u last van haarverlies of kaalheid? Bij Haarinstituut Nederland zijn er verschillende oplossingen voor mannen die kampen met haaruitval: van haarkuren tot haarwerken. We helpen u graag een oplossing te vinden die bij u past, zodat u weer zelfverzekerd door het leven gaat. Neem dus gerust contact op voor een persoonlijk advies.

Deel dit artikel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
Gerelateerde blogs