Blog

Wat is Alopecia en hoe is het te herkennen?

Iedereen verliest dagelijks zo’n 100 haren per dag. Dat is heel normaal en dit soort haarverlies wordt vanzelf weer aangevuld. Ook is het niet ongebruikelijk dat je tijdelijk meer haren verliest dan gewoonlijk, bijvoorbeeld door stress of medicijngebruik, wat zich daarna weer herstelt. Maar wanneer u langere tijd last hebt van ernstig haaruitval of een steeds dunnere haardos of kale plekken krijgt, kan er meer aan de hand zijn. U kunt dan te maken hebben met een medische aandoening: alopecia.

Herkennen van alopecia

Wanneer we het over alopecia hebben, bedoelen we haaruitval als gevolg van een storing in het immuunsysteem. Het immuunsysteem valt hierbij als het ware de eigen haarwortels aan. Maar er zijn verschillende soorten alopecia, met vele mogelijke oorzaken. Alopecia manifesteert zich in het begin vaak door kale plekken, of grote plukken haar op het hoofdkussen of in de haarborstel. Als het verder gevorderd is, kan er haaruitval optreden op andere delen van het lichaam, zoals de wimpers en wenkbrauwen, armen en benen. Het haar op de hoofdhuid wordt opvallend dunner en kalend of kan volledig uitvallen.

Haaranalyse

Wanneer er vermoedelijk sprake is van alopecia, kan een arts of tricholoog vaststellen om welke vorm van alopecia het gaat. Vaak gebeurt dit met een lichamelijk onderzoek, haaranalyse en/of bloedtest. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling hangt af van het soort alopecia en factoren zoals erfelijkheid en leeftijd. In sommige gevallen groeit het haar na verloop van tijd weer terug.

Alopecia androgenetica

De meest voorkomende vorm van haaruitval bij volwassenen is alopecia androgenetica. Dit is geen haarziekte, maar een natuurlijk proces van het lichaam waarbij erfelijkheid een grote rol speelt, evenals leeftijd, hormonen, ras en geslacht. Deze vorm komt voornamelijk voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen er last van hebben, meestal rond de menopauze. Bij dit type haarverlies kunnen sommige haarkuren een oplossing vormen.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte, die vaak voorkomt bij mensen met een familiegeschiedenis van andere auto-immuunziekten. Dit kan generaties lang worden doorgegeven. Bij alopecia areata is er sprake van plaatselijke haaruitval. Vaak ontstaat er ronde en/of ovale kale plekken op de hoofdhuid. Meestal herstelt de haargroei vanzelf na enkele maanden of jaren.

Alopecia diffusa

Alopecia diffusa is een vorm van tijdelijk haarverlies. Hierbij zal het haarvolume verspreid over de hoofdhuid sterk verminderen. Dit kan een gevolg zijn van medicijngebruik bij kanker, schildklierproblemen of zwangerschap. Wanneer de oorzaak verholpen is, groeit het haar veelal weer terug.

Alopecia totalis

Alopecia totalis is een vergevorderde vorm van alopecia aretea waarbij sprake is van volledige kaalheid op de hoofdhuid. Ook kan het de wimpers en wenkbrauwen aantasten. Hiervoor zijn helaas nog geen succesvolle behandelingen gevonden.

Alopecia traumatica

Alopecia traumatica is vaak het gevolg van externe factoren, zoals het stylen, verven of te strak afbinden van het haar. Je herkent het aan een grote hoeveelheid gebroken haarpunten. Dit kan niet teruggedraaid worden, maar de oorzaak valt wel te behandelen. Afhankelijk van hoe groot de (blijvende) schade is, kan dan een passende behandeling gekozen worden.

Over Haarinstituut Nederland

Heeft u te maken met alopecia of haarverlies? Bij Haarinstituut Nederland kunt u terecht voor verschillende behandelingen en haarwerken op maat. Onze haarspecialisten denken graag met u mee over een passende oplossing. Neem dus gerust contact op voor een persoonlijk advies.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde blogs