Blog

Haarverlies bij Chemotherapie

Veel vrouwen (en mannen) zien er tegenop: het moment dat ze afscheid moeten nemen van hun haar. Men weet dat het hen te wachten staat, maar desondanks kan men met veel vragen rondom chemotherapie en haarverlies blijven zitten. Wanneer groeit het haar weer terug, hoe zal het eruitzien en wat kan men verwachten van een haarwerk? Hieronder vind u antwoord op veel gestelde vragen.

Valt haar bij elke chemobehandeling uit?

Niet elke chemobehandeling is hetzelfde. Dat u een chemokuur tegemoet gaat, hoeft dus niet per se te betekenen dat u last krijgt van haarverlies. Dit heeft te maken met de mix van medicijnen die gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die geen haaruitval veroorzaken, maar het haar wel dunner of doffer maken. Het is dus goed om vooraf met uw arts te bespreken wat u kunt verwachten.

Wanneer valt mijn haar uit?

Gemiddeld begint de haaruitval twee à drie weken na de eerste chemokuur. Dit komt doordat chemotherapie snel delende cellen vernietigt. Gezonde cellen, zoals de cellen die voor haargroei zorgen, worden dan ook meegenomen. Het haar kan geleidelijk uitvallen, maar er kunnen ook meteen grote plukken haar uitvallen. Meestal neemt dit proces enkele dagen in beslag.

Hoe kan ik me voorbereiden op een chemobehandeling?

Als u meerdere chemokuren ondergaat, kunt u zich voorbereiden door bijvoorbeeld uw haar van tevoren in een kort model te laten knippen. Zo kunt u er enigszins aan wennen en is de shock wellicht wat minder groot. Ook is het goed om voor de start van de chemo al een sjaal, muts, haarwerk of pruik uit te zoeken. Bij een haarwerk kan het enkele weken tot maanden duren voordat het gereed is. Een confectiehaarwerk of pruik duurt ongeveer 1 à 2 weken, een haarwerk op maat ongeveer 12 weken. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden.

Wanneer groeit mijn haar terug?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar enkele weken na het stoppen van de chemotherapie alweer terug te groeien. Dit verschilt echter per persoon én per behandeling. In sommige gevallen kan het een paar maanden duren, maar het kan ook zijn dat het haar tijdens de chemotherapie alweer begint te groeien.

Hoe zal mijn haar eruitzien?

Vaak ziet het haar er anders uit na een chemobehandeling. Zowel de kleur als de structuur kan verschillen. Zo kan het zijn dat het haar donkerder, dikker of stugger wordt, of dat het in plaats van stijl haar ineens wat meer krult. Deze veranderingen zijn soms van tijdelijke aard. Na enkele maanden tot een jaar krijgt u dan uw oude, vertrouwde lokken weer terug. Maar de veranderingen kunnen ook blijvend zijn.

Wat zijn de mogelijkheden qua haarprotheses?

Bij Haarinstituut Nederland kunt u terecht voor verschillende soorten haarwerken. Een confectiehaarwerk of pruik is een goede oplossing bij tijdelijk haarverlies. De verschillende modellen worden machinaal geproduceerd, dus zijn ze direct beschikbaar. Ook behoeven zij relatief weinig onderhoud. Maar een haarwerk op maat is ook een optie. Het voordeel hiervan is dat ze geheel met de hand en op maat gemaakt kunnen worden, precies naar uw wensen.

Hoe verloopt het traject van een haarwerk?

Tijdens het eerste consult schetsen we de situatie en bespreken we uw wensen. Vervolgens gaan we aan de slag met het ontwerp. De hoofdmaat wordt opgemeten en de materialen worden gekozen. Op basis hiervan wordt een mal en haarstaal gemaakt. De pasvorm, het materiaal en worden specifiek op uw wensen uitgezocht. Nadat het uiteindelijke haarwerk binnenkomt, volgt nog een kwaliteitscontrole en maken we een afspraak om het haarwerk in te knippen en stylen. Zo bent u altijd verzekerd van een haarwerk dat bij helemaal bij u past.

Deel dit artikel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
Gerelateerde blogs