fbpx

Veelgestelde vragen over chemotherapie en haarverlies

chemotherapie haarverlies

Veelgestelde vragen over chemotherapie en haarverlies

Veel vrouwen (en mannen) zien er tegenop: het moment dat ze afscheid moeten nemen van hun haar. Je weet dat het je te wachten staat, maar desondanks kun je met veel vragen rondom chemotherapie en haarverlies blijven zitten. Wanneer groeit je haar weer terug, hoe zal het eruitzien en wat kun je verwachten van een haarwerk? Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen.

Valt haar bij elke chemobehandeling uit?

Niet elke chemobehandeling is hetzelfde. Dat je een chemokuur tegemoet gaat, hoeft dus niet per se te betekenen dat je last krijgt van haarverlies. Dit heeft te maken met de mix van medicijnen die gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die geen haaruitval veroorzaken, maar het haar wel dunner of doffer maken. Het is dus goed om vooraf met je arts te bespreken wat je kunt verwachten.

Wanneer valt mijn haar uit?

Gemiddeld begint de haaruitval twee à drie weken na de eerste chemokuur. Dit komt doordat chemotherapie snel delende cellen vernietigt. Gezonde cellen, zoals de cellen die voor haarrgoei zorgen, worden dan ook meegenomen. Het haar kan geleidelijk uitvallen, maar er kunnen ook meteen grote plukken haar uitvallen. In een paar dagen tijd is het dan al vaak

Hoe kan ik me voorbereiden op chemo?

Als je meerdere chemokuren ondergaat, kun je jezelf voorbereiden door je haar van tevoren in een kort model te laten knippen. Zo ben je alvast gewend en is de shock wat minder groot. Ook is het goed om voor de start van de chemo al een sjaal, muts, haarwerk of pruik uit te zoeken. Bij een haarwerk kan het enkele weken tot maanden duren voordat het gereed is. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden.

Wanneer groeit mijn haar terug?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar enkele weken na het stoppen van de chemotherapie alweer terug te groeien. Dit verschilt echter per persoon én per behandeling. In sommige gevallen kan het een paar maanden duren, maar het kan ook zijn dat je haar tijdens de chemotherapie alweer begint te groeien.

Hoe zal mijn haar eruitzien?

Vaak ziet het haar er anders uit na chemo. Zowel de kleur als de structuur kan verschillen. Zo kan het zijn dat je haar donkerder, dikker of stugger wordt, of dat je in plaats van stijl haar ineens krullen krijgt. Deze veranderingen zijn soms van tijdelijke aard. Na enkele maanden tot een jaar krijg je dan je oude, vertrouwde lokken weer terug. Maar de veranderingen kunnen ook blijvend zijn.

Wat zijn de mogelijkheden qua haarprotheses?

Bij Haarinstituut Nederland kun je terecht voor verschillende soorten haarwerken. Een confectiehaarwerk of pruik is een goede oplossing bij tijdelijk haarverlies. Ze behoeven weinig onderhoud en kunnen snel gemaakt worden. Maar een haarwerk op maat is ook een optie. Het voordeel hiervan is dat ze geheel met de hand op maat gemaakt kunnen worden. Bovendien heb je de keuze uit echt haar, waardoor ze extra natuurlijk ogen.

Hoe verloopt het traject van een haarwerk?

Tijdens het eerste consult schetsen we de situatie en bespreken we jouw wensen. Vervolgens gaan we aan de slag met het ontwerp. De hoofdmaat wordt opgemeten en de materialen worden gekozen. Op basis hiervan wordt een mal en haarstaal gemaakt. Als het na het passen niet geheel naar wens blijkt te zijn, kunnen de pasvorm, het materiaal en haar nog aangepast worden. Nadat het uiteindelijke haarwerk binnenkomt, volgt nog een kwaliteitscontrole en maken we een afspraak om het haarwerk in te knippen en stylen. Zo ben je altijd verzekerd van een haarwerk dat bij jou past.

Deel dit artikel: