Blog

Haarverlies? Onderschat stress niet!

Heb je gemerkt dat je haarverlies is toegenomen in tijden van Covid-19? Je bent hierin niet alleen. Wij merken een toename in consulten met deze vorm van stress als één van de onderliggende oorzaken van haaruitval. Veel mensen voelen zich namelijk gespannen en ervaren meer stress door alle onzekerheid en veranderingen. Een van de gevolgen daarvan is haaruitval, of verergering van al bestaande haarproblemen. Maar wat is precies de wisselwerking tussen haarverlies en stress? En nog belangrijker: hoe ga je hiermee om?

Levenscyclus van haar

Af en toe wat haar verliezen is heel normaal. Dagelijks verliezen we wel zo’n 50 tot 100 haren als onderdeel van de natuurlijke levenscyclus van het haar. Normaliter groeit er vanzelf nieuw haar voor in de plaats. Maar wanneer het haar in bosjes uitvalt en het maar niet terug groeit, wordt het tijd om actie te ondernemen. Zeker als er ook sprake is van blijvende stressklachten.

Hormonale disbalans zorgt voor haarverlies

Het gevolg van blijvende stress is dat het hele lichaam ontregeld wordt en in een hormonale disbalans terechtkomt. Onder invloed van stress wordt namelijk het hormoon Cortisol aangemaakt. Cortisol komt ook in de talgklier terecht en zorgt er op zijn beurt voor dat er een teveel aan melkzuur ontstaat. Melkzuur tast haar aan en stopt de celgroei. Niet alleen veroorzaakt dit haaruitval, het blokkeert ook nieuwe haargroei. De haarschubben laten los, het haar wordt dunner en de haarwortel raakt beschadigd. Bovendien kan er last zijn van een jeukende hoofdhuid.

Tijdelijk haarverlies

Is stress een constante factor in je leven? Gelukkig hoeven de haarproblemen als gevolg van stress niet permanent te zijn. In de meeste gevallen is haaruitval tijdelijk en groeit het haar weer terug zodra de stress onder controle is en het cortisolniveau hersteld is. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans dat je haar weer terugkeert naar de oorspronkelijke gezonde staat en volledig herstelt.

Ontspanning

Om haarproblemen op te lossen, is het dus allereerst van belang om de stress weer terug te brengen. Voldoende slaap, gezonde voeding en ontspanning is hiervoor erg belangrijk. Daarnaast kan een hoofdhuidmassage helpen. Niet alleen werkt het ontspannend, het stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid.

Haarverzorging

Een spa treatment van Haarinstituut Nederland geeft je hoofdhuid weer de verzorging die het nodig heeft. Op basis van een hoofdhuid- en haaranalyse wordt dan bepaald welke verzorgende producten nodig zijn om je haar weer voller en steviger te maken. Denk bijvoorbeeld aan ondersteunende haarproducten met voedende ingrediënten die het haar vanaf de haarwortel stimuleren. Ook kun je een therapiekuur ondergaan met een combinatie van haarlotion, proteïnespray en capsules voor volume.

Haarvitamines

Om de haargroei weer op weg te helpen, kan het ook helpen om je eetpatroon aan te passen en aan te vullen met vitamines die haaruitval verminderen of voorkomen. Zo helpen onder andere de B-vitamines, ijzer, selenium en zink om het haar gezond te houden. Vitamine C is hierbij ook belangrijk voor de opname van ijzer. Aminozuren als carnitine, cysteïne en taurine stimuleren de haargroei. Vitamine A en D houden de hoofdhuid daarnaast gezond.

Over Haarinstituut Nederland

Ervaar je haarverlies door stress en ben je op zoek naar een passende oplossing voor je haarproblemen? De haarwerkspecialisten van Haarinstituut Nederland adviseren je graag over de juiste producten en behandelingen om je haar weer in topconditie te brengen.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde blogs