fbpx

Haarverlies? Onderschat stress niet!

haarverlies

Haarverlies? Onderschat stress niet!

Als je hebt gemerkt dat je haarverlies is toegenomen tijdens de coronaperiode, dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen voelen zich namelijk gespannen en ervaren meer stress door alle onzekerheid en veranderingen. Een van de gevolgen daarvan is haaruitval, of verergering van al bestaande haarproblemen. Maar wat is precies de wisselwerking tussen haarverlies en stress? En nog belangrijker: hoe ga je hiermee om?

Levenscyclus van haar

Af en toe wat haar verliezen is heel normaal. Dagelijks verlies je wel zo'n 50 tot 100 haren als onderdeel van de natuurlijke levenscyclus van het haar. Normaliter komt er dan vanzelf een nieuwe lok haar voor in de plaats. Maar wanneer je haar in bosjes uitvalt en het maar niet teruggroeit, wordt het tijd om actie te ondernemen. Zeker als je blijvende stressklachten hebt die je maar niet van je af kunt schudden.

Hormonale disbalans zorgt voor haarverlies

Het gevolg van blijvende stress is dat het hele lichaam ontregeld wordt en in een hormonale disbalans terechtkomt. Onder invloed van stress wordt namelijk het hormoon cortisol aangemaakt. Cortisol komt ook in de talgklier terecht en zorgt er op zijn beurt voor dat er een teveel aan melkzuur ontstaat. Melkzuur tast je haar aan en stopt de celgroei. Niet alleen veroorzaakt dit haaruitval, het blokkeert ook nieuwe haargroei. De haarschubben laten los, je haar wordt dunner en de haarwortel raakt beschadigd. Bovendien kun je last krijgen van een jeukende hoofdhuid.

Haarverlies tijdelijk

Word je met huid en haar opgegeten door stress? Gelukkig hoeven jouw haarproblemen als gevolg van stress niet permanent te zijn. In de meeste gevallen is haaruitval tijdelijk en groeit je haar weer terug zodra de stress onder controle is en het cortisolniveau hersteld is. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans dat je haar weer terugkeert naar de oorspronkelijke gezonde staat en volledig herstelt.

Ontspanning

Om jouw haarproblemen op te lossen, is het dus allereerst van belang om de stress weer terug te brengen. Voldoende slaap en ontspanning is hiervoor erg belangrijk. Daarnaast kan een hoofdhuidmassage helpen. Niet alleen werkt het ontspannend, het stimuleert de doorbloeding van je hoofdhuid ook nog eens.

Haarverzorging

Een spa treatment van Haarinstituut Nederland geeft je hoofdhuid weer de verzorging die het nodig heeft. Op basis van een huidanalyse wordt dan bepaald welke verzorgende producten nodig zijn om haar weer voller en steviger te maken. Denk bijvoorbeeld aan ondersteunende haarproducten met voedende ingrediënten die het haar vanaf de haarwortel stimuleren. Ook kun je een therapiekuur ondergaan met een combinatie van haarlotion, proteïnespray en capsules voor volume.

Haarvitamines

Om je haargroei weer op weg te helpen, kan het ook helpen om je eetpatroon hierop aan te passen en aan te vullen met vitamines die haaruitval verminderen of voorkomen. Zo helpen onder andere de B-vitamines, ijzer, selenium en zink om het haar gezond te houden. Vitamine C is hierbij ook belangrijk voor de opname van ijzer. Aminozuren als carnitine, cysteïne en taurine stimuleren de haargroei. Vitamine A en D houden de hoofdhuid daarnaast gezond.

Over Haarinstituut Nederland

Kamp jij met haarverlies door stress en ben je op zoek naar een passende oplossing voor jouw haarproblemen? Blijf niet met je handen in je haar zitten! De haarspecialisten van Haarinstituut Nederland adviseren je graag over de juiste producten en behandelingen om je haar weer in topconditie te brengen.

Deel dit artikel: