fbpx

Wordt jouw haarwerk vergoed? Doe de zorgverzekeringscheck!

vergoeding

Wordt jouw haarwerk vergoed? Doe de zorgverzekeringscheck!

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Een goed moment dus om te checken of je nog goed verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding voor een haarwerk of -behandeling. Je kunt immers maar beter goed voorbereid zijn. Zijn er zaken veranderd rondom de zorgpremie en welke verzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering? Wij zetten het voor je op een rijtje in onderstaand overzicht.

Gecertificeerd

Bij Haarinstituut Nederland kun je terecht voor zowel maathaarwerken bij een medische indicatie als cosmetische haaraanvullingen. Voor alle paramedische haarbehandelingen en maathaarwerken zijn wij gecertificeerd. Over de declaratie van zorgkosten hoef je je verder geen zorgen te maken. Wij dienen het in bij je zorgverzekeraar.

Veranderingen in zorgpremie

In 2020 was de basisvergoeding voor een haarwerk of pruik € 443. Dit is in 2021 € 452. De zorgpremies stijgen in 2021 met 59 euro. Dat is ongeveer 5 euro extra per maand. Het verplicht eigen risico blijft wel hetzelfde met 385 euro. De kosten voor een pruik of haarwerk vallen dus ook onder het eigen risico.

Basisvergoeding

In 2021 blijf je recht hebben op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Het gaat hierbij om langdurige kaalheid (geheel of gedeeltelijk) van het hoofd als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval door een chemokuur of alopecia. Wanneer er sprake is van een erfelijke vorm van kaalheid, zoals alopecia androgenetica, wordt dit bij vrouwen ook vergoed. Reguliere kaalheid bij mannen valt helaas niet onder de vergoeding.

Gecontracteerd bij zorgverzekeraar

Elke zorgverzekeraar bepaalt zelf met welke zorgverleners afspraken gemaakt worden. De premies en hoogte van vergoedingen kunnen daarnaast per verzekeraar verschillen. Wij checken altijd van tevoren of we aangesloten zijn bij jouw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen is dit zo. Staan we onder contract, dan worden kosten voor een pruik tot maximaal 452 euro vergoed. Je kunt van de basisvergoeding en een mogelijk aanvullend gedeelte gebruikmaken. Dit kunnen wij dan indienen bij de zorgverzekeraar.

Aanvullend verzekeren

Wanneer de kosten duurder uitvallen, zal je het verschil dus moeten bijbetalen. Maar je kunt er ook voor kiezen om je aanvullend te laten verzekeren. Een aantal zorgverzekeraars biedt vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding voor haarprotheses. Het loont om je hiervan bewust te zijn en dit bij jouw (beoogde) zorgverzekeraar te checken, want een aanvullende vergoeding kan zeker van waarde zijn.

Aftrekbare kosten

Goed om te weten is dat de vergoeding alleen geldt voor het haarwerk zelf, niet voor het onderhoud van het haarwerk. De kosten voor een haarprothese worden soms apart vergoed, of vallen onder een vast budget voor medische hulpmiddelen. Bij veel zorgverzekeraars kan deze vergoeding ook gebruikt worden voor een andere vorm van hoofdbedekking, zoals een sjaaltje of muts. Kosten die je zelf betaalt en niet worden gedekt komen soms in aanmerking als aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit valt onder het gedeelte hulpmiddelen en behandelingen bij ziekte.

Verzekeringscheck

Denk je erover om over te stappen en kom je er niet uit? Wij helpen je graag bij het doen van een verzekeringscheck. Voor vragen over je polisvoorwaarden kun je ook altijd bij je zorgverzekeraar terecht. Of raadpleeg de online zorgwijzer om zorgverzekeringen te vergelijken.

Deel dit artikel: