Word je haar dun? Hier enkele tips voor mannen en vrouwen

Merk je dat je haar dunner wordt? Wij schrikken bijna allemaal bij haaruitval of dunner wordend haar. Toch krijgt vrijwel iedereen op een zeker moment in het leven daarmee te maken. De vraag is: is het blijvend of tijdelijk? En kun je er zelf wat aan doen?

De oorzaken van haaruitval zijn bijvoorbeeld stress, medicatie, een haarziekte of soms is het genetisch bepaald. Het is belangrijk advies in te winnen, bij de huisarts, kapper, misschien dermatoloog of bij ons, Haarinstituut Nederland in Bussum.

Tip 1: Ga na wat de oorzaak kan zijn van dunner wordend haar

Voeding is een belangrijke factor bij haar dat dun wordt. Als jouw lichaam onvoldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt, zal je haar daar als eerste signalen over afgeven. Dof, futloos en uiteindelijk ook dunner wordend haar. Dus kijk eens kritisch naar wat je eet en vervang voeding waar je lijf niets aan heeft (snoep bijvoorbeeld) door goede voeding. Darmproblemen en haaruitval zijn ook vaak gerelateerd merken wij in onze kliniek.

Stress is ook van invloed op jouw haardos. Heb je onlangs veel stress gehad of zit je nog steeds in een stressvolle situatie? Dan heeft jouw hele systeem, inclusief je haren, er baat bij dat je daarvoor een oplossing zoekt. Dat is voor iedereen verschillend. De ene mediteert, de ander gaat hardlopen of puzzelen, de derde vindt het fijn om erover te praten.

Medicatie heeft vaak impact op je haar. Lees de bijsluiter zodat je weet of de medicatie een oorzaak kan zijn. Waarschijnlijk zal je haar weer herstellen zodra je de medicatie niet meer hoeft te gebruiken. En anders kun je wellicht je lichaam ondersteunen met goede voeding, ontspanning en wellicht supplementen.

Door ziekte of na een zwangerschap kun je ook dunner haar krijgen of haarverlies hebben. Ook hierbij geldt dat het haar zich meestal weer herstelt als de situatie veranderd is. Ook hier heeft je haar baat bij een goede verzorging van jouw lijf.

Ouder worden gaat ook vaak gepaard met dunner wordend haar. Je hele lijf verandert, je huid verandert en ook je haar verandert. Goede verzorging is belangrijk evenals gezond leven. Je kunt het proces enigszins vertragen, maar stoppen gaat niet. En iedereen is anders. Dus wellicht wordt jouw haar dun, terwijl er bij je collega van dezelfde leeftijd helemaal geen sprake van is.

Erfelijkheid kan ook een factor zijn bij dunner wordend haar of haarverlies. Als bijvoorbeeld kaalheid bij mannen bij jou in de familie zit, dan bestaat er een redelijke kans dat dit ook voor jou gaat gelden. In dat geval is het belangrijk om in een vroeg stadium ondersteuning in te schakelen. Het proces kan niet gestopt worden, maar wel enigszins vertraagd. Maak hiervoor een afspraak in onze haarkliniek.

Tenslotte kan een haarziekte de oorzaak zijn van haarverlies. Er bestaan meerdere haarziekten die leiden tot gedeeltelijke of gehele kaalheid. Dat is behoorlijk ingrijpend en vaak ook emotioneel. Voor een juiste diagnose ga je naar een specialist. Je kunt ook eerst een afspraak bij ons maken, wellicht kunnen wij je alvast een beetje helpen.

Tip 2. Wacht niet te lang met het inschakelen van professionele hulp

Voor een goed gebit ga je ook naar de tandarts. Dus voor goed advies bij dunner wordend haar of haaruitval is het helemaal niet gek om een afspraak te maken bij een haarprofessional. Wellicht kan je kapper je adviseren, maar je kunt ook rechtstreeks een afspraak bij ons haarinstituut maken. Wij behandelen met producten en supplementen, geven advies en indien nodig maken wij een haarwerk voor je, zodat het dunner wordende haar of de kale plek niet meer opvalt. Er zijn heel veel mogelijkheden, dus wacht niet te lang.

Tip 3. Zorg goed voor je haar

Goede zorg voor je haar is dus als eerste goede voeding. Daarnaast reduceer je stress. Wat haarverzorging betreft moet je kritisch zijn op de haarproducten die je gebruikt. Ook al belooft de (televisie)reclame een weldadige haardos, veel producten doen meer kwaad dan goed. Echt goede producten zijn wel wat duurder, maar je doet er vaak ook langer mee. En ze hebben meer effect. Voor een advies op maat kom je langs bij ons haarinstituut.
Verder ben je voorzichtig met je haar zodat het niet onnodig beschadigt. Dus laat föhn en stijltang bij voorkeur in de kast, minimaliseer chemische behandelingen (kleuring, permanent, ontkrullen) en bescherm je haar tegen zon en zee. Voor meer tips over je haar in de zomer lees ons blog.

Tip 4. Doe jezelf een plezier, realiseer je hoe belangrijk je haar is voor je en onderneem actie

Wij merken in ons Haarinstituut in Bussum dat voor veel mensen de drempel om hulp in te schakelen bij haarverlies hoog is. Terwijl het verdriet of de schaamte ook groot zijn. Wij hebben salonkamers waar je alleen bent met een adviseuse, zodat je vrij kunt praten en wij samen naar oplossingen zoeken. Wij ontwerpen niet alleen maat-haarwerken die aan je eigen haar worden vastgemaakt of pruiken. Wij behandelen ook met haarproducten, supplementen en geven advies op basis van onze lange ervaring. Onze haarwerken zijn van de beste kwaliteit haar en passen goed bij je. Wij willen graag dat je weer met opgeheven hoofd en vol zelfvertrouwen bij ons de deur uitgaat.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op