Wat is Alopecia traumatica – onbedoelde haaruitval bij mannen en vrouwen

Alopecia traumatica is een vorm van haarverlies die veelal het ongewilde gevolg is van externe factoren, zoals het ontkrullen van het haar, een permanent, het veelvuldige verven van het haar of het te strak afbinden van het haar. Alopecia traumatica is eenvoudig te herkennen door de grote hoeveelheid van gebroken haarpunten in het kapsel. Hoewel deze vorm van alopecia niet teruggedraaid kan worden, kan wel de oorzaak worden weggenomen. Het stadium van Alopecia traumatica waarin het haar zich bevindt, bepaalt daarbij in hoeverre de haargroei (blijvend) is verstoord.

Hoe herken je Alopecia traumatica?

Alopecia traumatica is een goed te herkennen vorm van haaruitval omdat er veel afgebroken haren zichtbaar zijn. Deze vorm van alopecia kan zowel bij mannen als ook vrouwen optreden. Hoewel Alopecia traumatica raakvlakken heeft met Trichotillomanie (obsessief uittrekken van haren), is het belangrijk dat er een correcte diagnose wordt gesteld om toekomstig haarverlies te kunnen voorkomen.

Hoe onstaat Alopecia traumatica?

Alopecia traumatica wordt veroorzaakt door externe factoren en is in veel gevallen het ongewilde gevolg van ontkrullen of permanenten, een ongeluk of verbranding van het haar of de hoofdhuid. Hierdoor beschadigen de haren en kunnen deze afbreken. Op plekken waar niet alleen de haren, maar ook de hoofdhuid verbrandt, kan er zelfs littekenweefsel optreden waardoor toekomstige haargroei ernstig wordt belemmerd.

Behandeling van Alopecia traumatica

Voor Alopecia traumatica is geen behandeling beschikbaar, wel is het mogelijk dat de haardos zich op een normale wijze herstelt. Voorwaarde is wel dat de oorzaak van deze vorm van haar- en hoofdhuidmishandeling wordt weggenomen (bijvoorbeeld niet meer verven of permanenten). Indien echter de haarfollikels zijn aangepast of wanneer de Alopecia traumatica tot littekenvorming op de hoofdhuid heeft geleid, kan de haargroei op die specifieke plekken blijvend verstoord zijn. Alternatieven voor deze vorm van onbedoelde kaalheid zijn cosmetische hulpmiddelen zoals haarwerken en haarstukken. Indien u deze vorm van alopecia heeft, kunt u het beste een gratis adviesgesprek bij Haarinstituut Nederland aanvragen. Haarinstituut Nederland kan indien wenselijk een haarwerk op maat of passend haarstuk aanmeten, zodat u zich weer zelfverzekerd over uw haar voelt. Vanaf nu hoeft u als man of vrouw dus geen ongewilde kaalheid meer te ondergaan, want wij bieden u altijd de juiste haaroplossing.

Wilt u advies?

Wilt u graag een adviesgesprek om uw haarprobleem, een mogelijke aanvraag voor een haarwerk of andere vragen met één van onze haarspecialisten door te nemen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op