Wat is Alopecia totalis – volledige haaruitval bij mannen en vrouwen

Alopecia totalis, ook wel volledige haaruitval (kaalheid) genoemd, is een vergevorderde vorm van Alopecia aretea die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Alopecia totalis is een goedaardige ziekte van de haarwortels die resulteert in volledige kaalheid op de hoofdhuid. Daarnaast kan Alopecia totalis de wimpers en wenkbrauwen aantasten. Voor Alopecia totalis zijn nog geen succesvolle behandelingen bekend.

Meer over Alopecia totalis

Alopecia totalis (volledige kaalheid) komt het meest voor op de hoofdhuid. maar kan zich echter ook manifesteren in andere behaarde huidgebieden, zoals bijvoorbeeld de wenkbrauwen, baard en wimpers. Uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen evenveel kans hebben om deze auto-immuunstoornis te krijgen. Omdat deze aandoening niet gepaard gaat met jeuk of pijn, ontdekken de meeste patiënten pas in een laat stadium (kale plekken) dat ze aan deze vorm van Alopecia aretea lijden. Veel patiënten krijgen echter begeleiding van specialisten omdat deze vorm van haaruitval psychisch zeer belastend kan zijn.

Hoe ontstaat Alopecia totalis?

Alopecia totalis is een vergevorderde vorm van Alopecia aretea. De exacte oorzaak van Alopecia aretea is onbekend. Alopecia aretea kan zowel van tijdelijke als ook chronische aard zijn. Wel geven veel experts aan dat deze haarziekte wordt veroorzaakt door een verstoring in het auto-immunsysteem al dan niet in combinatie met erfelijke genetische factoren. Deze verstoring leidt tot een plaatselijke ontstekingsreactie rondom de haarwortels waardoor de haarwortels de productie van haar stoppen of alleen nog misvormde haren produceren. Resultaat zijn ronde en ovale kale plekken op de hoofdhuid waar geen haar meer groeit. Wanneer deze vorm van Alopecia aretea zich ontwikkelt tot Alopecia totalis waarbij alle hoofdhaar is verdwenen, zijn de vooruitzichten op herstel van de haargroei zeer ongunstig.

Behandeling van Alopecia totalis

Voor Alopecia totalis is momenteel nog geen succesvolle behandeling beschikbaar. Alternatieven voor deze vorm van volledige kaalheid zijn cosmetische hulpmiddelen zoals haarwerken en haarstukken. Indien u Alopecia totalis heeft, kunt u het beste een gratis adviesgesprek bij Haarinstituut Nederland aanvragen. Haarinstituut Nederland kan indien wenselijk een haarwerk op maat of passend haarstuk aanmeten, zodat u zich weer zelfverzekerd over uw haar voelt. Vanaf nu hoeft u als man of vrouw dus geen ongewilde kaalheid meer te ondergaan, want wij bieden u altijd de juiste haaroplossing.

Wilt u advies?

Wilt u graag een adviesgesprek om uw haarprobleem, een mogelijke aanvraag voor een haarwerk of andere vragen met één van onze haarspecialisten door te nemen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op