Wat is Alopecia diffusa – tijdelijke haaruitval bij mannen en vrouwen

Alopecia diffusa, ook wel telogeen effluvium genoemd, is een vorm van tijdelijk haarverlies die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Alopecia diffusa treedt voornamelijk op door geneesmiddelengebruik bij kanker, een slecht werkende schildklier of tijdens een zwangerschap. Het gevolg van Alopecia diffusa is een sterke vermindering van het haarvolume verspreid over de gehele hoofdhuid. In tegenstelling tot Alopecia aretea is er geen sprake van kale plekken of pleksgewijze kaalheid. Wanneer de oorzaak van de overmatige haaruitval wordt weggenomen (andere dosering van medicijnen of aanpassing levensstijl), zal de haargroei zich veelal herstellen. Wel is het mogelijk dat de haargroei door langdurige blootstelling aan medicijnen minder sterk is.

Alopecia diffusa bij mannen en vrouwen

Alopecia diffusa kan zowel bij mannen als ook vrouwen optreden. Alopecia diffusa is een vorm van tijdelijke haaruitval, waardoor het haar geleidelijk minder volume krijgt en dunner wordt. Bij deze vorm van haaruitval komen ongebruikelijk veel haren in de uitvalfase (rustfase) terecht doordat de haarcyclus verstoord is. Het haar wordt merkbaar en zichtbaar dunner. Alopecia diffusa manifesteert zich vooral onder vrouwen en vindt zijn herkomst in medicijngebruik, hormonale oorzaken, schildklierziekten, suikerziekte, systemische ziekten en chronische huidziekten.

Hoe ontstaat Alopecia diffusa?

Bij Alopecia diffusa wordt vaak de gehele hoofdhuid zichtbaar door het uitgevallen haar. Alopecia diffusa (tijdelijke kaalheid) kan het gevolg zijn van contact met hoge doses van middelen zoals rattengif, vitamine A en bepaalde geneesmiddelen tegen kanker. Daarnaast kan Alopecia diffusa veroorzaakt worden door een verstoorde schildklier of zelfs een zwangerschap. In veel gevallen is de patiënt zich bewust van zijn of haar ziekte en het feit dat de voorgeschreven medicijnen en kuren haaruitval kunnen veroorzaken. In sommige gevallen is deze vorm van haaruitval voor de patiënt echter een eerste signaal dat er sprake is van een onbalans in de hormonale huishouding of de schildklier.

Behandeling van Alopecia diffusa

De behandeling van Alopecia diffusa richt zich primair op de oorzaken van de kaalheid. Wanneer de oorzaak van de overmatige haaruitval wordt weggenomen (andere dosering van medicijnen of aanpassing levensstijl), zal de haargroei zich namelijk veelal binnen drie tot vier maanden herstellen. Wel is het mogelijk dat de haargroei door langdurige blootstelling aan medicijnen minder sterk is. Alternatieven tijdens de Alopecia diffusa zijn cosmetische hulpmiddelen zoals haarwerken en haarstukken. Indien u Alopecia diffusa heeft, kunt u het beste een gratis adviesgesprek bij Haarinstituut Nederland aanvragen. Haarinstituut Nederland kan indien wenselijk een haarwerk op maat of passend haarstuk aanmeten, zodat u zich weer zelfverzekerd over uw haar voelt. Vanaf nu hoeft u als man of vrouw dus geen ongewilde kaalheid meer te ondergaan, want wij bieden u altijd de juiste haaroplossing.

Wilt u advies?

Wilt u graag een adviesgesprek om uw haarprobleem, een mogelijke aanvraag voor een haarwerk of andere vragen met één van onze haarspecialisten door te nemen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op