Wat is Alopecia areata – pleksgewijze haaruitval bij mannen en vrouwen

Alopecia areata, ook wel pleksgewijze haaruitval (kaalheid) genoemd, is een vorm van haarverlies die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Alopecia areata is een goedaardige ziekte van de haarwortels die zorgt voor ronde en / of ovale kale plekken op voornamelijk hoofdhuid. Circa 0,05 tot 0,1 procent van de mannen en vrouwen krijgt meestal al voor het veertigste levensjaar te maken van één van de drie vormen Alopecia areata. In de meeste gevallen herstelt de haargroei spontaan binnen enkele maanden tot jaren.

Meer over Alopecia areata

Alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) komt het meest voor op de hoofdhuid. Deze haarziekte die in drie gradaties (Alopecia areata, Alopeci totalis en Alopecia universalis) voorkomt, kan zich echter ook manifesteren in andere behaarde huidgebieden, zoals bijvoorbeeld de wenkbrauwen, baard, oksel en schaamhaar. Uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen evenveel kans hebben om deze auto-immuunstoornis te krijgen. Er zijn ook gevallen bekend waarbij kinderen op zeer jonge leeftijd last krijgen van Alopecia areata. Bij Alopecia totalis komt de haargroei tot stilstand. De meest extreme vorm van Alopecia areata is Alopecia universalis waarbij alle haargroei en lichaamsbeharing tot stilstand komt.

Hoe ontstaat Alopecia areata?

De exacte oorzaak van Alopecia areata is onbekend. Alopecia areata kan zowel van tijdelijke als ook chronische aard zijn. Wel geven veel experts aan dat deze haarziekte wordt veroorzaakt door een verstoring in het auto-immunsysteem al dan niet in combinatie met erfelijke genetische factoren. Deze verstoring leidt tot een plaatselijke ontstekingsreactie rondom de haarwortels waardoor de haarwortels de productie van haar stoppen of alleen nog misvormde haren produceren. Resultaat zijn ronde en ovale kale plekken op de hoofdhuid waar geen haar meer groeit. Wanneer de Alopecia areata zich beperkt tot deze kleine kale plekken is de kans op volledig herstel zeer groot. Wanneer de Alopecia areata zich echter ontwikkelt tot Alopecia universalis waarbij alle hoofdhaar en / of lichaamsbeharing is verdwenen, zijn de vooruitzichten minder rooskleurig tot blijvend van aard.

Behandeling van Alopecia areata

In circa 70% van de gevallen waarbij de diagnose Alopecia areata is gesteld, herstelt de haargroei spontaan binnen enkele maanden tot jaren. Mensen die kampen met deze haarziekte en niet het natuurlijke beloop willen afwachten zijn er medicijnen (corticosteroïden) en behandelmethoden (lichttherapie en lokale immuuntherapie) mogelijk om het herstel van de haargroei te bespoedigen. Alternatieven voor het gebruik van bovengenoemde medicijnen en behandelmethoden zijn cosmetische hulpmiddelen zoals haarwerken en haarstukken. Indien u Alopecia areata heeft, kunt u het beste een gratis adviesgesprek bij Haarinstituut Nederland aanvragen. Haarinstituut Nederland kan indien wenselijk een haarwerk op maat of passend haarstuk aanmeten, zodat u zich weer zelfverzekerd over uw haar voelt. Vanaf nu hoeft u als man of vrouw dus geen ongewilde kaalheid meer te ondergaan, want wij bieden u altijd de juiste haaroplossing.

Wilt u advies?

Wilt u graag een adviesgesprek om uw haarprobleem, een mogelijke aanvraag voor een haarwerk of andere vragen met één van onze haarspecialisten door te nemen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op