Wat is Alopecia androgenetica – erfelijke haaruitval bij mannen en vrouwen

Alopecia androgenetica, ook wel erfelijke haaruitval genoemd, is een vorm van haarverlies die zowel bij mannen als ook vrouwen voorkomt. Alopecia androgenetica is geen haarziekte, maar eigenlijk een natuurlijk proces van het lichaam dat onder meer wordt beïnvloed door ras, geslacht, leeftijd, erfelijkheid en hormonen. Wanneer deze vorm van kaalheid in uw familie voorkomt, dan heeft u een sterk verhoogde kans om zelf ook Alopecia androgenetica te ontwikkelen. In de volksmond staat Alopecia androgenetica ook wel bekend als mannelijke kaalheid.

Alopecia androgenetica bij mannen

Alopecia androgenetica kan bij mannen al op jonge leeftijd voorkomen. Zo is circa twintig procent van de Nederlandse mannen reeds voor hun twintigste levensjaar kaal. Uiteindelijk krijgt circa 60%-70% van de mannen vroeg of laat met deze vorm van haaruitval te maken. De aanleg voor Alopecia androgenetica ontstaat vooral bij de kruin, de inhammen of voorste haarlijn. Uiteindelijk groeien de kale plekken naar elkaar toe en wordt de kale plek steeds groter. Voor sommige mannen betekent dit dat zij volledig kaal worden. Deze vorm van kaalheid is zeer onwenselijk en veel mannen vinden het echt een probleem. Vooral jonge mannen voelen zich ‘ouder’ overkomen en minder aantrekkelijk. Dit kan het zelfvertrouwen behoorlijk aantasten.

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Niet alleen mannen, maar ook circa 40% van de Nederlandse vrouwen kunnen last krijgen van de ‘mannelijke kaalheid’ Alopecia androgenetica. Vaak betreft het dan een minder extreme variant waardoor vooral het haar bij de scheiding dunner wordt. Daarnaast kan deze vorm van haarverlies zich met name na de menopauze uiten in een zogenaamde ‘monnikskap alopecia’ waarbij de haaruitval zich concentreert rond de kruin met een kale plek als gevolg.

Hoe ontstaat Alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is geen haarziekte, maar een normale variant van het beharingspatroon tijdens de levensfase. Androgenen (mannelijke hormonen) als testostoron spelen hierbij een belangrijke rol. Zo bevordert testosteron bijvoorbeeld de verschrompeling van de haarzakjes waardoor enerzijds de haren sneller gaan groeien en anderzijds de groeifase wordt verkort. Hierdoor is een haarzakje sneller opgebruikt, immers elk haarzakje kan gedurende uw leven maar een beperkt aantal haren produceren. In het beginstadium van Alopecia androgenetica produceren de haarzakjes enkel nog kleine en dunne haartjes (zogenoemde vellusharen). Mede door het feit dat deze haartjes lichter zijn dan uw normale haarkleur, lijkt er al snel sprake te zijn van een kale plek.

Behandeling van Alopecia androgenetica

Haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica is door het gebruik van bepaalde medicijnen af te remmen. Deze hormoonremmers dienen door een huisarts voorgeschreven te worden. Alternatieven voor het gebruik van medicijnen zijn chirurgische ingrepen als een haartransplantatie of -implantatie, en cosmetische hulpmiddelen zoals haarwerken en haarstukken. Indien u Alopecia androgenetica heeft, kunt u het beste een gratis adviesgesprek bij Haarinstituut Nederland aanvragen. Haarinstituut Nederland kan indien wenselijk een haarwerk op maat of passend haarstuk aanmeten, zodat u zich weer zelfverzekerd over uw haar voelt. Vanaf nu hoeft u als man of vrouw dus geen ongewilde kaalheid meer te ondergaan, want wij bieden u altijd de juiste haaroplossing.

Wilt u advies?

Wilt u graag een adviesgesprek om uw haarprobleem, een mogelijke aanvraag voor een haarwerk of andere vragen met één van onze haarspecialisten door te nemen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op