Tips voor behandeling van haaruitval bij mannen en vrouwen

Heb je last van haaruitval en maak je je zorgen? Dat is begrijpelijk, haar is een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk, onze eerste indruk naar de buitenwereld. Als daarin plotseling iets verandert, kun je je daar onzeker en onrustig over voelen.

Haaruitval is een natuurlijk verschijnsel, iedereen verliest dagelijks tientallen haren, soms wel rond de 100. Dus het hoeft niet zo te zijn dat jouw haarverlies abnormaal is.

Maar als je wel zeker weet dat je overmatig haaruitval hebt, dan is het belangrijk de oorzaak te zoeken, met ons of met je huisarts. Haarverlies is niet altijd blijvend. Het kan best tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door medicijngebruik. Maar soms ook is genetisch bepaald dat de haargrens verschuift en is het wel blijvend. Dan kan vroeg signaleren en behandelen het proces van haaruitval vertragen.

Dus wat kun je doen voor de behandeling van haaruitval?

1. Gezond leven is de eerste stap in de behandeling van haarverlies

Allereerst is gezond zijn van lichaam en geest het beste uitgangspunt. Als je gezond en gevarieerd eet, weet je bijna zeker dat je lichaam geen voedingsstoffen tekort komt waardoor de haargroei en het haarzakje beïnvloed worden. Haaruitval kan gerelateerd zijn aan een streng dieet.
Daarnaast heeft stress altijd impact op je lichaam en kan het ook impact hebben op je haargroei. Dus zorg voor voldoende slaap en ontspanning. En als er factoren in je leven zijn die je overmatige stress opleveren, dan is het voor je algehele gezondheid veel beter om dat aan te pakken. Ook je haar zal je er dankbaar voor zijn.

2. Zorg voor een gezonde hoofdhuid, gezond haar

Een gezonde hoofdhuid is ook van invloed op haargroei en haaruitval. Goede doorbloeding is essentieel. Daarvoor kun je je hoofdhuid regelmatig masseren. Wij bieden speciale spa treatments die kunnen bijdragen aan een gezondere hoofdhuid. Verder is het belangrijk dat je voorzichtig bent met föhnen, stijltang, krultang, haarproducten en haarverf. Nooit te heet of te agressief, daarmee beschadig je de hoofdhuid, het haar en het haarzakje. Wees lief voor je hoofdhuid en je haar.

3. Externe factoren en medicijngebruik kunnen haaruitval veroorzaken

Ga na of medicijngebruik, schildklierproblemen, een operatie, zwangerschap of andere externe factoren invloed kunnen hebben op je haaruitval. Van sommige medicijnen is bekend dat er haarverlies kan optreden. Als je de medicatie tijdelijk gebruikt, zal ook het haarverlies tijdelijk zijn. Als je lijf weer gezond is, zal over het algemeen ook de haargroei weer gezond worden.
Na een operatie of zwangerschap heeft je lijf tijd nodig hebben om weer in balans te komen. Dat kan je soms ook merken aan je haargroei.
In de tussentijd kunnen wij je helpen met bijvoorbeeld een haarstukje waarmee je de kale plek camoufleert, of met speciale haarproducten en voedingssupplementen die haargroei stimuleren.

4. Genetisch bepaald haarverlies kan vertraagd worden

Haarverlies en een terugtrekkende haargrens, vooral bij mannen maar ook bij vrouwen, kan ook genetisch bepaald zijn. Dus kijk in je directe familie hoe de haargroei bij ouders en broers en zusters is. Dat geeft vaak al een indicatie van erfelijkheid. Erfelijke haaruitval is niet te verhelpen, wel enigszins te vertragen als je vroeg begint met behandeling. Wij kunnen je daarbij adviseren. Elk mens is anders, dus wij geven hier nu geen algemene adviezen daarover. Er zijn in ieder geval speciale behandelingsproducten, voedingssupplementen en ook medicatie die hierbij behulpzaam kunnen zijn.

5. Behandeling bij haaruitval door chemotherapie

Haarverlies door chemotherapie gaat snel en met veel haren tegelijk. Dat kan erg emotioneel zijn. Na de chemotherapie groeit je haar weer aan. Maar in de tussentijd wil je natuurlijk een oplossing. Je kunt ervoor kiezen om een mutsje of sjaal te dragen totdat je eigen haar weer gaat groeien, maar wij kunnen je ook helpen met een pruik. Wij werken altijd in speciale salonkamers waar wij één klant onze volledige aandacht geven in volstrekte privacy.

6. Wat te doen bij haaruitval door haarziekten?

Er zijn ook diverse haarziekten die haaruitval kunnen veroorzaken. Je kunt hierover lezen op onze website. Als de diagnose bekend is naar aanleiding van een bezoek aan een arts of medisch specialist, overleggen wij samen met jou wat de opties zijn. Mogelijk zal de specialist ook aanvullende medicatie voorschrijven. Wij kunnen je helpen met ondersteunende haarproducten en haarstukjes.

7. Oplossingen voor andere haarproblemen

Het kan ook zijn dat er door brandwonden en littekens, beschadigingen of door haar uittrekken (Trichotillomanie), er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Niet altijd komt de haargroei weer op gang, omdat de hoofdhuid te beschadigd is. Tijdens een consult kunnen wij de situatie bekijken en indien gewenst adviseren. Een mogelijke oplossing is de plaatsing van een haarstukje. Deze kwalitatief hoogstaande stukken zijn niet van het eigen haar te onderscheiden. Wij zetten het vast in het omringende haar en je ziet er niets meer van.

Natuurlijk is dit artikel niet helemaal volledig. Elk mens is anders en elk haarprobleem vraagt een eigen oplossing. Maar hopelijk heb je met deze informatie alvast meer inzicht gekregen in de mogelijkheden. Mocht je meer vragen hebben of een adviesgesprek willen, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt je graag

Heb je vragen of wil je meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

Je bent van harte welkom. Ons doel is dat je weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op