Kan je met een haarwerk of pruik in de zee en in de zon?

De zomer is gearriveerd. Wij krijgen regelmatig de vraag of je met een haarwerk of pruik kunt zonnen, in de zee zwemmen, duiken en andere watersporten doen. In theorie wel. Maar het is wel goed om eerst even onze tips hieronder te lezen.

Ter verduidelijking, wij zeggen het liefst ‘haarwerk’. Met een haarwerk bedoelen wij zowel een hele pruik als een kleiner haarstuk dat een deel van je hoofd bedekt. Wij noemen dat zo omdat het echt een uniek werkstuk van haar is.

Bescherm je haarwerk voor de zon met een vlecht, sjaal, hoed of bandana

Heb je lang haar? Doe je haar dan voordat je in de zon of in het water gaat in een vlecht. Dan is het haar beter beschermd dan wanneer het los is of in een gewone staart.
Ben je alleen in de zon en niet in het water, gebruik dan een hoed, sjaal of bandana om je haarwerk te beschermen.

Kies bescherming met UV-factor

Een gewone hoed of bandana laat nog steeds UV-straling door en heeft daardoor invloed op je hoofdhuid, haar en haarwerk. Zeker een hoofdhuid met weinig haar kan snel verbranden en moet goed beschermd worden. Koop dus een hoed of sjaal met UV-bescherming. Die kun je bijvoorbeeld vinden bij winkels die producten voor tropische vakanties verkopen.

Ga alleen zwemmen als je daar niet onzeker van wordt

Je kunt met je haarwerk zwemmen. Maar als je je niet comfortabel voelt met een haarwerk in het water omdat je dan telkens checkt of het nog wel goed zit, doe het dan gewoon niet. Het is vervelend om je onzeker te voelen, dus waarom zou je dat soort situaties opzoeken. Of blijf gewoon met je hoofd boven water en doe voor de zekerheid een badmuts of een sjaal of bandana op.

Overleg vooraf met ons als je een actieve vakantie kiest

Ga je waterskieën, duiken, surfen of hou je van zwemmen in een wilde branding, laat het ons dan weten. Het dragen van een haarwerk hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Wij kiezen samen met jou het juiste type haarwerk en de bevestiging die daarbij nodig is. Bijvoorbeeld extra klemmetjes of (speciale) tape. Want met een plons in het water terecht komen is zelfs voor bikini’s en zwembroeken een uitdaging, dus ook voor je haarwerk. Je kunt er ook voor kiezen een goede badmuts te dragen. Dat geeft vaak ook redelijke bescherming. Maar vooraf overleg met ons is de beste tip.

Bescherm tegen chloor en zout

Haarwerk vraagt om goede verzorging. Maak vlak voordat je gaat zwemmen je haarwerk eerst nat met gewoon zoet water. Dan neemt het haar alvast vocht op en kan er minder chloor en zout intrekken. Gebruik het liefst een badmuts in het water over je haarwerk heen, zodat het tegen zout en chloor beschermd wordt.

Direct na het zwemmen je haarwerk uitspoelen

Spoel direct na het zwemmen je haarwerk uit, zodat zout, zand en chloor eruit zijn en je haarwerk weer zo schoon mogelijk is. Ook voor je hoofdhuid en, als je dat hebt, je eigen haar is dat het beste. Zout en chloor zijn niet goed voor zowel het haar als de cap.
En realiseer je dat een nat haarwerk lang nat blijft op je hoofd.

Gebruik naderhand verzorgende haarproducten

Net zoals je eigen haar en huid, heeft ook je haarwerk verzorging nodig na een zonnebad of na het zwemmen. Neem daar de tijd voor en doe het zorgvuldig. Het is ook een beetje ‘me-time’ waarin je aandacht hebt voor jezelf en jezelf een beetje verwent.
Overleg vantevoren met ons over de juiste haarproducten voor je haarwerk, zodat je het direct kunt onderhouden na afloop. Zo blijft het in optimale conditie.

Vragen? Neem contact op

Heb je nog vragen over zomerse activiteiten en je haarwerk? Overleg het met ons als je komt voor het onderhoud of neem contact met ons op. Wij willen graag dan je ten volle geniet van de zomer. Zorgen over je haarwerk horen daar niet bij.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op