Hoe ga je om met haarverlies?

In de meer dan 25 jaar dat wij mannen en vrouwen begeleiden bij haarverlies, kaalheid en het dragen van een haarwerk hebben wij gemerkt dat iedereen er anders mee omgaat.

Haarverlies vergt acceptatie en begeleiding

De redenen waarom mensen een haarwerk dragen zijn divers. De een heeft een (haar)ziekte waardoor haarverlies of kaalheid ontstaat. Bij de ander is haarverlies genetisch bepaald. De derde ondervindt de gevolgen van medicijngebruik, stress of lifestyle die haarverlies tot gevolg heeft. Er zijn ook mensen die zelf vinden dat hun haardos onvoldoende is terwijl het niet opvalt. Wij ondersteunen bij alle vragen. Onze ervaring is dat bij haarverlies, bij de bijkomende psychosociale aspecten en bij het dragen van een haarwerk goede begeleiding belangrijk is, zodat acceptatie bevorderd wordt.

Kaalheid bij mannen redelijk geaccepteerd

Haarverlies geeft vaak een vorm van spanning of zelfs onzekerheid. Als je merkt dat mensen naar je haar blijven kijken terwijl ze met je praten, dan kan dat een onprettig gevoel geven.
Kaalheid of teruggetrokken haarlijn bij mannen is sociaal meer geaccepteerd dan bij vrouwen. Daarmee is het overigens voor mannen niet altijd makkelijk. Die zien ook de volle haardos uit hun jeugd langzaam maar zeker veranderen in minder of geen haar. Over het algemeen is dat genetisch bepaald. Als je dat weet, is het verstandig om ruim voordat haarverlies optreedt al stappen te ondernemen. Zo kun je zorgen voor de beste verzorging en ondersteuning in dit proces.

Dun haar bij vrouwen trekt ongewenste aandacht

Vrouwen met dun haar of kale plekken ondervinden vrijwel altijd extra aandacht die meestal niet als positief ervaren wordt. Zelf vinden wij Madeleine Albright, Amerikaans politica en diplomaat, een goed voorbeeld van een vrouw die haar dunne haar en teruggetrokken haarlijn heeft geaccepteerd. Het is ook alsof zij niet beoordeeld wordt op haar uiterlijk, maar op haar impact. Daarvoor hoef je geen succesvol politica te zijn. Iedereen heeft impact op zijn/haar omgeving. Als je uitstraling sterker is dan de twijfel over hoe mensen je vinden, dan merken ze jouw ‘tekortkomingen’ niet eens meer op. Acceptatie van hoe je bent, wat de natuur je gegeven heeft, is het beste medicijn.
Wij begrijpen heel goed dat het prettiger is om bij het eerste contact aandacht te krijgen voor jou als persoon en niet voor je kaalheid of dunne haar. Daarom helpen wij graag.

Accepteren dat je een haarwerk draagt

Naast acceptatie van haarverlies of kaalheid, is er acceptatie nodig dat je een haarwerk draagt. Haarwerken van echt haar zien er natuurlijk uit en je kunt er alle gewone dingen van het leven mee doen. Een haarwerk zit echt goed vast. Wij zorgen er ook altijd voor dat wij met een zo’n klein mogelijk haarwerk het probleem oplossen. Dat maakt de acceptatie makkelijker. Het haarwerk heeft een eigen natuurlijke valling. Net zoals bij eigen haar zit niet elk haartje perfect, waardoor het juist natuurlijk overkomt. Wij begeleiden je zodat je het haarwerk zo goed mogelijk draagt.

Negatief zelfbeeld hindert bij acceptatie

Een enkele keer ontvangen wij klanten met wiens haar weinig of niets aan de hand is, maar die zelf wel problemen zien. Dan is duidelijk dat niet het haarverlies het probleem is, maar het zelfbeeld. In zulke gevallen begeleiden wij de klant zo goed mogelijk en reiken wij oplossingen en ons netwerk aan, maar laten wij niet meteen een haarwerk maken.

Accepteer je jezelf zoals je bent?

Mentaal vergt haarverlies en kaalheid best veel van mensen. In hoeverre accepteer je jezelf zoals je bent? En laat je de mening over jezelf afhangen van de reacties van anderen? Kun je met plezier naar buiten en met vakantie gaan, durf je het je nieuwe relatie te vertellen, voel je jezelf vrij om te bewegen zoals je wilt, heb je er geen hinder van als je een presentatie moet geven? Kijk naar voorbeelden om je heen van mensen die niet voldoen aan de maatstaven die opgelegd worden, maar toch tevreden en ontspannen zijn. Voel je gesterkt door de wetenschap dat ieder mens onzekerheden heeft en dat wij daar allemaal mee moeten leren omgaan.

Haarinstituut Nederland ondersteunt je graag bij het acceptatieproces en biedt diverse mogelijkheden zodat jij je comfortabel voelt en er goed uitziet.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op