Hoe bescherm je je haar in de zomer?
In de zon en in het water?

Heerlijk dat de zomer er weer aan komt. Maar in de zomer, zeker tijdens zonvakanties, kan ons haar wel een beetje bescherming gebruiken. Hieronder een paar tips. De tips gelden zowel voor je eigen haar als voor een haarwerk.

Bescherming van je haar tijdens het zwemmen en in zee

Het zout van zeewater, het chloor of andere chemische stoffen in een zwembad en zelfs ook water uit de kraan in sommige oorden zijn van invloed op de gesteldheid van je haar en je hoofdhuid. Droger haar, minder glans, slechter handelbaar, droge hoofdhuid. Wij kennen het allemaal wel. Na een lekkere zomervakantie aan het strand heeft ons haar, en ook onze huid, wel te lijden gehad. Zout onttrekt vocht aan je haar. Chloor verwijdert natuurlijk talg. Om de schade te beperken en je haar te beschermen kun je het volgende doen:

1Ga niet met je haar onder water en draag lang haar in een knotje. Een badmuts helpt ook. Wil je toch onder water, doe dan wat hierna staat.

2Gebruik van tevoren een voedend masker of een zachte conditioner. Hierdoor sluiten de haarschubben zich en kunnen zout en chloor minder goed tot het haar doordringen. Haarproducten op basis van siliconen werken waterafstotend. Dat is bij zwemmen zeker handig.

3Spoel voordat je gaat zwemmen in zee of in een zwembad je haar met (gezuiverd) kraanwater. Hierdoor vormt de waterlaag alvast een beschermende laag tegen de stoffen waarmee het in zee of in het zwembad in aanraking komt.

4Spoel direct nadat je gezwommen hebt je haar weer uit. Zout of chemische stoffen drogen je haar uit en hoe langer je het laat zitten, hoe meer schade er kan ontstaan.

4Bij terugkomst spoel je je haar nogmaals zorgvuldig uit en behandel je het met je reguliere haarproducten.

5Laat je haar verder zoveel mogelijk met rust. Dus liever niet föhnen, in de weer met stijltang of krultang, geen haarkleuringen en andere chemische behandelingen. Of vraag een professional om advies en laat het doen.

Bescherming van je haar tegen de zon

Net als onze huid heeft ook ons haar te lijden van de zon. Het kan verkleuren omdat UV-straling het pigment verandert, ook gekleurd haar kan verkleuren en veel zon droogt het haar uit. Dit kun je doen om je haar een handje te helpen:

1De beste tip is: draag een hoed, pet of sjaal in de zon. Dit is de makkelijkste bescherming voor je haar.

2Draag lang haar in een knotje, vlecht of iets anders waardoor er zo min mogelijk haar blootgesteld wordt aan de zon.

3Gebruik beschermende haarproducten die bij jouw haar passen en verzorg je haar ook aan het einde van de zonnige dag.

4Wees voorzichtig met haarproducten op oliebasis in de zon. Het kan zo warm worden dat het inbrandt in het haar en zo schade toebrengt.

5Zonnebrandcrème is ook niet altijd goed voor je haar. Dus wees zorgvuldig bij het insmeren in de buurt van de haargrens.

Weet wat haarproducten doen

In een toekomstig blog besteden wij meer aandacht aan de samenstelling van haarproducten en wat het voor je haar doet. Kijk of producten zijn op waterbasis of op oliebasis. Glycerine zorgt voor een betere vochtbalans. Toegevoegde anti-oxidanten dragen bij aan het herstel van het haar. En zoals wij al vertelden werken siliconen waterafstotend, dus houden ze water met schadelijke zouten en mineralen tegen.

Kies de juiste haarproducten die bij jouw haar passen en die bescherming bieden in de zomer. Dat is heel individueel. Wij helpen je daar graag bij. In ons assortiment hebben wij producten waarin wij geloven. Velen zijn op natuurlijke basis en wij kunnen combinaties maken voor verschillende omstandigheden. Vraag ons ernaar!

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heb je vragen of wil je meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

Je bent van harte welkom. Ons doel is dat je weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op