Haarverlies bij chemotherapie: wat kun je verwachten bij het aanmeten van een haarwerk

In ons haarinstituut komen regelmatig mensen die de diagnose kanker hebben gekregen en chemotherapie moeten ondergaan. Haarverlies is een bijwerking van chemo die vaak voorkomt. Dat kan heftig zijn. Geen haar meer op je hoofd, vaak ook geen wenkbrauwen en geen wimpers meer. Je ziet er opeens anders uit, dat trekt aandacht. In zo’n periode wil je dat meestal liever niet. Daarom kiezen veel mensen voor een pruik. Wij noemen dat een haarwerk.

Maar hoe gaat dat nou in zijn werk, dat hele proces van chemo, haarverlies en haarwerk? Wij vertellen hierna hoe het bij ons gaat. In een ander blog kun je lezen hoe één van onze klanten het ervaren heeft.

Diagnose kanker en mogelijk haarverlies

Allereerst is daar natuurlijk het moment bij de specialist in het ziekenhuis dat je de diagnose kanker krijgt. Dat is schrikken. Vervolgens krijg je een behandelplan en informatie over wat je te wachten staat. Daarbij ontvang je meestal tips over hoe je kunt omgaan met mogelijk haarverlies.
De klanten die bij ons komen kennen ons via de flyer die ze in het ziekenhuis krijgen of via zoeken op het internet. Het eerste contact is via mail of telefoon. Wij leggen dan kort uit wat ze van ons kunnen verwachten en maken een eerste afspraak.

De eerste afspraak als je je eigen haar nog hebt

Die eerste afspraak is bij voorkeur voordat de chemotherapie begint. Dan kunnen wij je echte haar zien en bepalen wij samen welk haarwerk als tijdelijke vervanging gekozen wordt. Wij passen haarwerken en kiezen het model en de valling. Indien nodig laten wij haarwerken op zicht komen, zodat wij het echte haar zo goed mogelijk benaderen en iets kiezen dat er goed uit ziet.
Samen bespreken wij het behandelplan van de specialist en bepalen een goed moment voor het afleveren van het haarwerk. Omdat bij chemotherapie meestal gekozen wordt voor een machinaal gemaakt haarwerk van echt haar, is de levertijd relatief kort: 1,5 à 2 weken.

Tweede afspraak als je haar gaat uitvallen

Het moment dat het eigen haar echt gaat uitvallen is een emotioneel moment. Je kunt ervoor kiezen om al eerder je haar kort te laten knippen, om de overgang iets minder plotseling te laten zijn. Maar dat neemt niet weg dat het krijgen van kale plekken vaak verdrietig is. Dat is meestal het moment dat het beter is om al het haar weg te scheren. Daarvoor ben je van harte welkom bij ons in het haarinstituut.

Je haar laten afknippen bij ons haarinstituut voor een waardevolle ervaring

Vrijwel alle klanten die bij ons komen voor een haarwerk bij chemotherapie kiezen ervoor om hun eigen haar bij ons te laten afknippen. Wij werken altijd in salonkamers voor één klant, dus privacy is gegarandeerd. Het is dan fijn om je naasten bij je te hebben, zodat iedereen betrokken is bij deze omschakeling. Wij geven onze volle aandacht, je kunt alle tijd nemen zodat je rustig en met positieve ondersteuning dit heftige moment als waardevol kunt ervaren. Het haar wordt afgeknipt, je ziet jezelf kaal in de spiegel en daarna krijg je het haarwerk. Voor ons lijkt het dan vaak alsof het haarwerk wordt ervaren als een ondersteunend wapen in de strijd tegen kanker. Met zelfvertrouwen en een positieve instelling verlaten klanten na zo’n gebeurtenis ons haarinstituut.

Vervolgafspraak tijdens de chemotherapie

Daarna hebben wij een vervolgafspraak tijdens de chemotherapie waarin wij overleggen hoe het gaat, controleren of het haarwerk goed zit en hoe het is met de hoofdhuid en het haarwerk. Indien nodig zijn er meer vervolgafspraken, maar meestal is één voldoende.

Haar komt weer terug als chemo gestopt is

Dan komt het moment dat de chemotherapie stopt en de medicatie weer langzaam uit je lichaam verdwijnt. Dan gaat het haar weer groeien. Eerst wat babyhaar, wat ook weer kan uitvallen, en daarna komt het haar meestal weer in volle sterkte terug. Dit is een volgende belangrijke fase in het proces: het afscheid van het haarwerk.
Je hoeft je geen zorgen te maken dat het dragen van een haarwerk je echte haargroei belemmert, dat is niet zo. Waarschijnlijk draag je je haarwerk alleen overdag en niet ‘s nachts. Dus je hoofdhuid en je haar krijgen voldoende ruimte en lucht. Of je haren weer gaan groeien, en hoe snel, hangt af van de combinatie van de medicatie die is gebruikt. Waarschijnlijk zul je weer een volle bos met haar hebben na 3 tot 6 maanden.

Wij bieden professionele ondersteuning in een moeilijke periode

Chemotherapie is meestal een heftige periode in iemands leven. Wij zijn er graag voor je om je te ondersteunen bij het haarverlies en helpen je een goede oplossing te vinden. Heb je er zelf mee te maken of ken je iemand die ondersteuning kan gebruiken, neem dan vooral contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring in dit soort processen en bieden onze beste hulp. Onze missie is dat iedereen opgelucht en met zelfvertrouwen weer ons haarinstituut verlaat, ook als je chemotherapie ondergaat.

Neem contact op

Haarinstituut Nederland helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over mogelijke oplossingen voor haaruitval of andere haarproblemen?

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat, haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

U bent van harte welkom. Ons doel is dat u weer opgelucht en blij ons haarinstituut verlaat.

Neem contact op