HAARVERLIES & HAARPROBLEMEN

ER IS EEN OPLOSSING

KOM VOOR ADVIES OP MAAT

Haarverlies of haarproblemen
het kan iedereen overkomen

Wij begrijpen dat u het vervelend vindt.
Daarom helpen wij u graag
bij het vinden van een goede oplossing.

Neem contact op

HAARPROBLEMEN KOMEN VAAK VOOR

Meer dan een miljoen Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van haaruitval.

Haarverlies of haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Het kan erfelijk bepaald zijn, een uiting van stress, medicijngebruik, een ongeval of shock. Daarnaast kunnen vrouwen die pas bevallen zijn last hebben van een tijdelijke vorm van haaruitval.

Haarinstituut Nederland staat mensen met haaruitval en uitdunnend haar al meer dan een kwart eeuw terzijde door het geven van persoonlijk en deskundig advies en het aanmeten van haarwerken van echt haar.

Wanneer is het echt een haarprobleem?

Gemiddeld groeit een haar 1 tot 1,5 cm per maand en blijft ongeveer 4 jaar op het hoofd zitten. Normaal gesproken verliezen gezonde mensen ongeveer 50 tot 100 haren per dag. Als een haar is uitgevallen, wordt deze weer vervangen door een nieuwe haar. Als er sprake is van overmatig haarverlies waarbij er geen nieuwe haren meer in het haarzakje groeien, wordt dit haaruitval of beginnende kaalheid genoemd.

Haarverlies of haaruitval kan ons allemaal en op iedere leeftijd overkomen, tijdelijk of blijvend. Ons hoofdhaar groeit niet meer zoals we wensen, of onze hoofdhuid gaat kale plekken vertonen. Bij sommigen is het erfelijk, bij anderen kan stress een belangrijke rol spelen. Ook bijwerkingen van een medicatie of behandeling kunnen een oorzaak zijn.

Voor veel mensen is het verlies van hoofdhaar ook een stukje verlies van ons natuurlijke sieraad, een stukje van onszelf. Het heeft daardoor invloed op ons zelfbeeld.

Haarinstituut Nederland
Specialist in haarwerken

Al meer dan 25 jaar ervaring in haarwerken op maat,
haarproblemen, dunner wordend haar en haaruitval bij mannen en vrouwen.

HIN-Haarverlies-oplossing

Over haaruitval & haarproblemen

In onze haarkliniek in Hilversum (voorheen Bussum) komen cliënten met verschillende haarproblemen:

HIN-Haaruitval-oplossen

Oorzaak vaststellen en oplossing zoeken

Indien haaruitval zich eenmaal heeft ingezet, is dit proces moeilijk of onmogelijk te stoppen. Haarinstituut Nederland ondersteunt u met raad en daad bij beginnende kaalheid of (overmatig) haaruitval.

Om achter de oorzaken van haarverlies of haaruitval te komen en de juiste diagnose te stellen, is het van belang om u te laten onderzoeken door een dermatoloog of één van onze haarspecialisten. Met een haar- en hoofdhuidanalyse onderzoeken wij onder meer of uw hoofdhuid gezond is, hoeveel haren er per vierkante centimeter aanwezig zijn en analyseren wij eventuele haarschilfers.

Daarnaast kunnen wij een haarwortelonderzoek bij u uitvoeren. Wij geven graag het juiste advies en gaan samen met u kijken naar de juiste oplossing voor uw haarproblemen. Dit kan door middel van een haarstuk of een (gedeeltelijk) haarwerk op maat.

HIN-Oplossing-haarproblemen

Haarverlies bij vrouwen

Haarverlies bij vrouwen begint soms al op jongere leeftijd. Haaruitval bij vrouwen uit zich in ‘meer haarverlies dan anders’ tot het volledig uitvallen van de hoofdharen. Bij vrouwen zien we de eerste symptomen van haaruitval meestal als eerste in de haarscheiding en nemen de haarproblemen vooral toe in de menopauze. Ongeveer de helft van de vrouwen in Nederland krijgt met deze vorm van haaruitval te maken.

Hoewel haarproblemen vaker voorkomen bij het ouder worden en het haar zichtbaar dunner wordt, leidt dit normaal niet tot volledige kaalheid of Alopecia Androgenetica zoals bij mannen, waarbij echt kale plekken op de kruin ontstaan.

Haarverlies betekent bij vrouwen over het algemeen dat er een sterk verdunde haarimplant over een groter oppervlak op de hoofdhuid ontstaat. Indien er pleksgewijze haaruitval op de hoofdhuid ontstaat, spreekt men al gauw over Alopecia Areata.

HIN-Oplossing-haarproblemen

Haaruitval bij mannen

Haaruitval bij mannen uit zich normaliter om en nabij het 40ste levensjaar. Afhankelijk van de vorm en de oorzaak van het haarverlies kunnen eventuele haarproblemen ook op eerdere of latere leeftijd optreden.

Is er sprake van een erfelijke aandoening (bijv. Alopecia Androgenetica) of komt ‘vroegtijdige kaalheid’ vaak in de familie voor, dan is de kans groot dat u hier ook mee te maken krijgt.

Bijna 90 procent van de mannen heeft op zijn 70ste wel een bepaalde vorm van kaalheid. Als er pleksgewijze haaruitval op de hoofdhuid ontstaat, spreekt men over Alopecia Areata. Haaruitval begint bij mannen vaak met dunner wordend haar, een terugtrekkende haargrens en steeds hoger wordende inhammen.

OORZAKEN VAN HAARUITVAL, HAARVERLIES & HAARPROBLEMEN

Haarproblemen hebben impact

Haaruitval bij vrouwen en mannen komt vaker voor dan u denkt. Zo blijkt uit recent Engels onderzoek waarbij maar liefst 45% van de ondervraagde vrouwen laat weten dat ze het bangste zijn om hun haar te verliezen. Deze groep is bijna viermaal groter dan vrouwen die bang zijn om aan te komen (12%) en een verouderde huid te krijgen (12%). Niet zo gek, want ons hoofdhaar is immers naast onze gezichtsuitdrukking en ons postuur een kenmerkende eigenschap die ons van andere mensen onderscheidt.

OORZAKEN HAARVERLIES

Uw haar is een weerspiegeling van uw gezondheid. Haaruitval wordt daarbij beïnvloed door de leeftijd, erfelijkheid en hormoonhuishouding.

Haaruitval heeft diverse oorzaken, waarvan slechte eetgewoonten, gebrek aan mineralen, medicijngebruik, stress, vervuiling en erfelijke stoornissen de belangrijkste zijn. Bij sommige vrouwen is zwangerschap de oorzaak van haaruitval.

Enkele voorkomende oorzaken van haaruitval en factoren die de staat van het haar nadelig kunnen beïnvloeden:

  • Zware en langdurige stress

  • Ondervoeding of ongezond eten

  • Medicijngebruik

  • Te streng diëten

  • Verstoorde schildklierfunctie

  • Verminderde bloedcirculatie van de hoofdhuid

  • Grote hormoonschommelingen

WAT TE DOEN BIJ HAARUITVAL

Hoewel er geen garantie is dat u haaruitval kunt voorkomen – zeker niet bij erfelijkheid – kunt u toch uw best doen om uw haar en hoofdhuid altijd in topconditie te houden.

Om ongewild haarverlies te verminderen, past u in elk geval uw eetpatroon aan zodat u meer voedingsstoffen neemt die goed zijn voor uw haar. Probeer overmatig alcohol, roken, stress en te weinig nachtrust te vermijden. Neem desgewenst extra voedingstoffen, mineralen en ijzer om eventuele tekorten aan te vullen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een evenwichtige lifestyle in combinatie met gezonde voeding – met veel groenten en fruit – van toegevoegde waarde kan zijn op de kwaliteit van uw haar en hoofdhuid.

Zo kunt u uw haar beter niet te vaak aan hitte en droogte blootstellen en dient u ook voorzichtig te zijn met het thuis verven van uw haar.

Daarnaast adviseert Haarinstituut Nederland om stressvolle situaties te vermijden en af en toe eens een moment voor u zelf te nemen. Stress beschadigt namelijk alle delen van uw lichaam.

HIN-haarwerk op maat
HIN-haarwerk op maat

Maak nu een afspraak

Wilt u graag een adviesgesprek om uw haarprobleem, een mogelijke aanvraag voor een haarwerk of andere vragen met één van onze haarspecialisten door te nemen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.